2022-12-16 14:00:00

Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ) GLB Koordinatörlüğü tarafından GLB 205 dersi kapsamında “İklim Değişikliği ve Global Etkileri” ve “Şehrinizin Yerel İklim Eylem Planını Hazırlamak İçin Yol Haritası” konularında seminerler düzenlendi.

Online olarak Zoom platformu üzerinden yapılan seminerlerin ilkine konuşmacı olarak İstanbul Politikalar Merkezi’nde (İPM) Kıdemli Uzman ve İklim Değişikliği Çalışmaları Koordinatörü Dr. Ümit Şahin katıldı.

Demokratikleşme, iklim değişikliği, siyasal ve sosyal konular gibi alanlarda küresel düzeyde faaliyet gösteren bir politika araştırma kuruluşu olan İPM’de görev yapan Dr. Şahin, Sanayi Devrimi’nden bu yana sera gazlarının üretimde ve günlük yaşamda kullanılması nedeniyle atmosferdeki karbon salınımının arttığını ve bunun sonucu olarak da iklim değişikliğinin enerji, tarım ve gıda güvenliğindeki olumsuz etkilerinin yerel ve ulusal düzeyde olduğunu ifade etti. Ayrıca iklim değişikliğinin ülkemiz üzerindeki etkisi ve gelecekteki etkileri hakkında soru cevap yapıldı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Uluslararası İlişkiler Koordinasyon Birimi görevlisi Dr. Ebru Eraslan ise verdiği online seminerde şehirlerde iklim değişikliği ile mücadele amacıyla izlenen yöntemlerden biri olan sera gazı emisyonlarının azaltımı ve etkilerine uyum sağlanması olduğunu belirtti.

Dr. Eraslan, iklim değişikliğini azaltma ve uyum politikalarını şehir, ilçe ve mahalle düzeyinde kentsel planlamayla ilişkili olarak analiz etti ve Japonya’nın iklim değişikliğinin etkilerini hafifletme ve uyum politikalarına da örnekler verdi.

Her iki seminere de öğrenciler ve akademisyenler katıldı.