2017-08-12 20:01:00

Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ) Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan Usta ve Gazi Üniversitesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gökhan Demirel dünyada ilk kez nano yapılı, süper hidrofobik özellikte organik yarı-iletken filmlerin SERS alanında kullanılabileceğini göstererek önemli bir buluşa imza attı.

Demirel ve Usta araştırma gruplarının iki yıllık yoğun bir Ar-Ge çalışması sonucu ortaya koydukları “Nano yapılı Organik Yarı-iletken Filmlerin Yüzey-Güçlendirilmiş Raman Spektroskopisi (SERS) Platformu Olarak Kullanımı” başlıklı çalışma dünyanın en prestijli ve en fazla atıf alan malzeme dergisi Nature Materials’da yayınlandı.

Araştırmada,organik bir yarı-iletken molekül kullanılarak özgün bir üretim yaklaşımı ile sarmaşık morfolojisinden nano yapılı filmler büyütüldü. Şimdiye kadar SERS uygulamalarında metalik, inorganik yapılar kullanılmasına rağmen organik temelli bir yapının güçlendirme sağlayabildiği, dünyada ilk kez bu çalışmada ortaya çıkarıldı.

Konuyla ilgili Nature dergisine açıklama yapan New York Şehir Üniversitesiden (ABD) Prof. Dr. John R. Lombardi “Gerçekleştirilen çalışmanın SERS alanında yeni ufuklar açacağını ve bu keşfin yakın gelecekte moleküler sensör alanında SERS’in kullanımını artıracağını” belirtti.

Çalışmayla ilgili olarak Amerika’nın önde gelen bilim-teknoloji magazin dergisi C&EN News Dergisi’ne röportaj veren Doç. Dr. Demirel ve Doç. Dr. Usta, bu çalışmadan gurur duyduklarını ve elde ettikleri sonuçlarla yakın gelecekte moleküler sensör alanında düşük maliyetli, basit ve hızlı üretilen platform çalışmalarına öncülük ettiklerini belirttiler.

Makaleye ulaşmak için:

https://www.nature.com/nmat/journal/vaop/ncurrent/full/nmat4957.html

Doç. Dr. Demirel ve Usta’nın C&EN News Dergisi’ne verdiği röportaj:

http://cen.acs.org/articles/95/web/2017/08/Organic-semiconductor-film-enhances-Raman-signals.html

Prof. Dr. John R. Lombardi’nin Nature dergisinde bu çalışma hakkındaki yazısı:

http://www.nature.com/nmat/journal/vaop/ncurrent/full/nmat4958.html