2015-06-21 23:20:00

Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ) Bilgisayar Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. V. Çağrı Güngör’ün, sualtında kablosuz haberleşme alanında yürüttüğü proje deprem izleme, felaket yönetimi, çevresel kirliliğin gözlemlenmesi gibi alanlarda çeşitli uygulamaların gerçekleşmesine olanak sağlayacak.

AGÜ Bilgisayar Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çağrı Güngör’ün, sualtında kablosuz haberleşme alanında yürütmekte olduğu proje,  Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından “1001 - Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı” kapsamında destekleneceği açıklandı.

Bu proje petrol, doğal gaz ve değerli mineraller gibi ülkemizde sualtında bulunabilecek yeni doğal kaynakların sualtı algılayıcı ağları tarafından keşfedilmesine ve  deprem izleme, denizbilim veri toplanması, felaket yönetimi, güvenli gemi seyri, çevresel kirliliğin gözlemlenmesi gibi alanlarda çeşitli uygulamaların gerçekleşmesine olacak sağlayacak.

Ayrıca, bu projede sualtı uygulamaları için geliştirilecek kablosuz iletişim teknikleri sayesinde, sualtı ortamları için cihaz ve teknoloji üreten ulusal ve uluslararası şirketlerle işbirlikleri yapılarak ülkemizin dışa bağımlılığın azaltılması sağlanacak.