2016-08-22 16:38:00

AGÜ Mimarlık Fakültesi, Pteria Antik Kenti’ndeki Çalışmaları üç boyutlu görüntüleme imkanı sağlayacak.

Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ) Mimarlık Fakültesi, Yozgat’ın Sorgun ilçesine bağlı Şahmuratlı köyü yakınlarında bulunan ve “Kayıp Şehir Pteria Antik Kenti” olarak bilinen Kerkenes Harabeleri’ndeki kazı çalışmalarını, sanal ortamdan 3 boyutlu görüntüler ile izlenebilmesini sağlayacak.

Mimarlık Fakültesi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Burak Asiliskender, Kerkenes’e herkesin ulaşamadığını bu nedenle web sayfası üzerinden, üç boyutlu olarak görülebilecek bir model üstünde çalışıldığını  söyledi.

Asiliskender, kazı alanlarıyla ilgili üç boyutlu veri elde edip, alanın durumu hakkında simülasyonları görüp, kazı anında bunları canlandıracak bir takım teknolojiler kullanarak üç boyutlu gözlüklerle kazı alanının gözlemlenebileceğini ifade etti.

Asiliskender ayrıca, University of Central Florida'dan (UCF) bir ekip ile hazırlanan ve fotoğraf tekniklerine dayalı bir model ile yapılan kazılarla ilgili veri tabanı oluşturulacağını kaydetti.

Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nilüfer Yöney ise “Kayıp Şehir Pteria Antik Kenti” olarak bilinen Kerkenes Harabeleri’nde açığa çıkarılan alanlar hakkında bilgiler verdi.

Yöney, “Kerkenes Harabeleri’nde, ‘Yapı Adası’ olarak adlandırdığımız alanlar var, yani bir büyük aile ya da klanın yaşadığı bir bölge, duvarla çevrili cadde ile diğer yapı adalarından ayrılan kentsel alanlar olarak niteleyebiliriz burayı. Bunun içinde depo, mutfak gibi servis alanları, yaşam alanları ve ortak mekan olduğunu düşündüğümüz daha büyük yapılar yer alıyor” şeklinde konuştu.