2016-05-18 15:15:00

Dünya genelindeki gençliğin istihdam sorunu ve çözüm önerileri Abdullah Gül Üniversitesi’nde (AGÜ) düzenlenen sempozyumda masaya yatırıldı.

AGÜ Gençlik Fabrikası tarafından bu yıl ikincisi organize edilen Uluslararası Gençlik İstihdamı Sorunları Sempozyumu (ISYEC 2016) Avrupa Komisyonu adına SALTO-Youth Euromed Kaynak Merkezi'nin katılımı, Avrupa Birliği Bakanlığı, Türkiye Ulusal Ajansı, Fransa Ulusal Ajansı ve  İtalya Ulusal Ajansı ortaklığıyla düzenlendi.

Sempozyum, aralarında Portekiz, Danimarka, Çek Cumhuriyeti, Fas, Belçika İsveç, İspanya, Mısır ve Almanya’nın da bulunduğu 33 ülkeden katılımcılarla Sümer Kampüsü Rektörlük Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Uluslararası bir toplantı nedeniyle yurtdışında olduğu için katılamayan 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, sempozyuma görüntülü mesaj gönderdi.

Gül sempozyumda yayınlanan görüntülü mesajında, Anadolu’nun ortasında böyle bir üniversiteyi kurmamızdaki amaçlardan biri de kamu ve özel sektörü uluslararası platformda gençlerin yararına bir araya getirmek olduğunu,  bu nedenle AGÜ Gençlik Fabrikasının başlattığı ISYEC Uluslararası Konferans serisini kendisinin de desteklediğini söyledi.

Gül, genç işsiz oranının yüksek olmasının, günümüzde karşı karşıya olduğumuz ve geleceğimizi tehdit eden sorunlardan biri olduğunu belirterek, bu sorunu çözmek için çeşitli sektörleri bir araya getirerek, proaktif bir yaklaşımla akıllı çözümler üretmeye teşvik etmek zorunda olduklarını ifade etti.

Gül, ISYEC 2016 Konferansının bunun için mükemmel bir platform olduğuna inandığını dile getirdi.

Sempozyumun açılışında konuşan ve bir sunum yapan Rektör Prof. Dr. Sabuncuoğlu ise  tüm dünyanın bir değişim sürecinde olduğunu, bunun sonucunda da üniversitelerin, yüksek öğretim sistemlerinin hatta şirketlerin, kurum ve kuruluşların bile değişmekte olduğunu kaydetti.

Prof. Dr. Sabuncuoğlu, günümüzde hem şirketlerin hem de diğer kurum ve kuruluşların, artık meslek sahibi diplomalı insanlar aramadığını, esnek, her konuda bilgili veya fikir yürütebilen, yaratıcı fikir üreten, mesleğine tutkulu ve hayal kuran gençler aradığını anlattı.

Sabuncuoğlu, gençlerin bu değişime ayak uydurması gerektiğine işaret etti.

Sempozyuma katılan Türkiye Ulusal Ajansı Başkanı Mesut Kamiloğlu da konuşmasında, Ulusal Ajans olarak öncelik verdikleri projeleri anlattı.

Gençleri, Ulusal Ajanslara sunulan projelerde yer almaya davet eden Kamiloğlu, sadece 2016 yılında “32 Erasmus +  Programı üyesi ülkeden yapılan 42 bin proje başvurusunun 10 binden fazlasının Türkiye’den yapıldığı bilgisini verdi. Kamiloğlu, gençlerin yeni fırsatlar arayışı içinde olduğunu kaydetti.

Önceliklerinin, gençlerin problemlerine çözüm bulmak olduğunu dile getiren SALTO-Youth Euromed Kaynak Merkezi Başkanı ve Fransa Ulusal Ajansı Başkan Yardımcısı Bernard Abrignani de gençlerin kendilerini iyi yetiştirmeleri gerektiğini, hareketli olmalarını ve kendilerini farklı kültürlere hazırlamaları gerektiğini ifade etti.

Konuşmaların ardından, Abdullah Gül Üniversitesi ile AB Bakanlığı AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı, Türkiye Ulusal Ajansı, SALTO-Youth Euromed Kaynak Merkezi arasında “Multilingual Educational Tool Box” (Çok Dilli Eğitim Portalı) için protokolü imzalandı.

SALTO ağı adına, SALTO-Gençlik Euromed ve İyi Uygulamalar Kaynak Merkezi tarafından, "Erasmus+ Gençlik" adlı Avrupa programı kapsamında geliştirilen çok dilli eğitim portalı, hiçbir dil veya kültür engeli olmaksızın tüm gençlere ve gençlik çalışanları fayda sağlıyor. 6 farklı dilde ulaşılabilen portala, Türkçe olarak da ulaşılabiliyor.

Çeşitli sunumların ve grup çalışmalarının da yapıldığı, İngilizce olarak gerçekleştirilen sempozyum, 3 gün sürdü.

Foto galeri için tıklayınız...