2015-05-14 20:09:00

Piyanist-Müzik Teorisyeni Prof. Dr. Türev Berki, estetik beğeni değeri yüksek bireyler yetiştirmemiz gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Berki, Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ) öğrencilerine, PDA (Personal Development Activities) dersi kapsamında “Müzik, bildiğimiz müzik mi?’’ konulu konferans verdi.

Berki, Sümer Kampüsü Konferans Salonunda düzenlenen konferansta, herkesin konservatuar eğitimi almayacağını, herkesin opera sanatçısı olmayacağına dikkati çekerek, “Estetik beğeni değeri yüksek bireyler yetiştirmemiz gerek” dedi.

Polonya'daki Sopot Müzik Festivali'ne 1990 yılında davet edilen ilk Türk piyanist olan Berki, eğitimde müzik derslerinde her hafta farklı bir müzik türünden eser seçilip, tartışılmasını önerdi.

Böyle bir uygulama ile haftada bir eser hakkında bilgi edinen bir lise öğrencisinin, lise öğrenimi sonunda en az 100 eser hakkında bilgi sahibi olacağını kaydetti.

Halen müzik analizi ve sistematik müzikoloji konularında çalışmalarını sürdüren ve 1998'den bu yana Steinway Sanatçısı olan Berki, şöyle konuştu:

“Bizim müzik derslerimiz genelde bir beceri aktarımı şeklinde geçiyor. Birinin sesi çok güzel olabilir ama müzik kültürü hiç yoktur. Dolayısıyla bizim estetik beğeni değeri yüksek bireyler yetiştirmemiz lazım. Herkesi konservatuara göndermeyeceğiz. Herkes opera sanatçısı olmayacak, herkes gitar veya mandolin çalmak zorunda değil. Ancak bir müzik türü veya bir kaç türde sevdiği eserler olsa, onları dinlemekten hoşlansa ve onlarla ilgili bilgiler alsa yeter de artar.”

Yıllarca ideolojik firiklerle sanat alanında konuşulmaya çalışıldığını da belirten Berki, sanatın ideolojisinin olmadığını, siyaset yaparak sanattan, müzikten, resimden, heykelden mimarlıktan bahsetmenin doğru olmadığını da sözlerine ekledi.

Berki konferansın sonunda öğrencilerin sorularını da cevapladı.