2022-11-10 14:40:00

Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün aramızdan ayrılışının 84’üncü yıldönümü tüm yurtta olduğu gibi Abdullah Gül Üniversitesi’nde de (AGÜ) törenle anıldı.

İdari Bina önündeki tören alanında yapılan anma programına Dekanlar, Genel Sekreter, Öğretim Üyeleri, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Saat 09.05’te tüm yurtta sirenlerin çalmasıyla başlayan anma programı, Ulu Önder Atatürk’ün manevi huzurunda iki dakika saygı duruşunda bulunulması ve ardından İstiklal Marşı’nın okunması ve göndere çekilen Türk Bayrağı’nın yarıya indirilmesiyle devam etti.

Ortak Dersler Bölümü, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Dr. Öğretim Üyesi Murat Karataş anma programında “Atatürk ve Türk Kadını” konulu bir konuşma yaptı.

Atatürk’ün en önemsediği konulardan birinin Türk toplumunda kadının yeri olduğunu belirten Dr. Karataş O’na göre Türk kadını için yapılması gereken en önemli hizmetin hak ve fırsat eşitliği olduğunu söyledi.

Dr. Karataş: “Gazi Mustafa Kemal Atatürk öğrencilik yıllarından itibaren özellikle devletin idari, siyasi ve askeri alanlarda içinde bulunduğu sorunları görmüş, çözümler aramaya başlamıştır. Ancak, zamanla devletin ve milletin geri kalmışlık nedenlerini sosyal, kültürel, ekonomik ve eğitim sistemimizdeki eksiklerde görmüş ve çözümler aramaya başlamıştır. Bu çerçeve içerisinde şüphesiz önemsediği konulardan birisi de Türk toplumunda kadının yeriydi” dedi.

Atatürk’ün Tevhid-i Tedrisat Kanunu ile kadınlara verilen hakların ilk adımını attığını vurgulayan Dr. Karataş: “Atatürk, Türk kadını için yapılması gereken en önemli hizmetin ona öğretim ve eğitim alanında yapılacak, hak ve fırsat eşitliği olduğunu biliyordu. Çünkü, kadın ne kadar eğitimli, bilgili, kültürlü olursa, hangi haklara sahip olması gerektiğini bilecek, haklarını koruyacak ve ne istediğini de bilecekti. 3 Mart 1924’de eğitim ve öğretimin birleştirildiği Tevhid-i Tedrisat Kanunu’nda kadınlara verilen hakların ilk adımı atılmıştı. Böylece erkek ve kız çocukları aynı şekilde bütün tahsil derecelerinde eğitim ve öğretim göreceklerdi” diye konuştu.

Program Dr. Karataş’ın konuşmalarının ardından sona erdi.