2022-04-22 13:45:00

Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ) Endüstri Mühendisliği Bölümü tarafından Sanayi Odaklı Öğrenci Projeleri Fuarı düzenlendi.

Bu yıl üçüncüsü yapılan fuarda, Endüstri Mühendisliği Bölümü lisans ve lisansüstü öğrencileri, AK Frigo, Aspilsan, Bamen, Bellona, Boyçelik, Delphi metal, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Kayseri Havalimanı, Doqu Home, Durlum, Ferre, HES Kablo, Insider, İstikbal, Kumtel, LC Waikiki, Mars Logistics, Migall, Mundo, Mondihome, Ödül Trophy, Simfer, Selçuk Ecza Deposu ve Yataş firmaları ile gerçekleştirdiği 35 farklı projeyi sergiledi.

Sümer Kampüsü Sergi Alanı’nda gerçekleştirilen fuarda, 2020-2021 ve 2021-2022 Eğitim-Öğretim yıllarında Endüstri Mühendisliği Bölümünde verilen Matematiksel Modelleme, Deterministik Optimizasyon, Karar ve Risk Analizi, İş Süreçleri Analizi, Sistem Simülasyonu, İş Analitiği ile Üretim ve Servis Sistemleri Planlama dersleri kapsamında öğrenciler tarafından tamamlanan projelerin poster sunumları yapıldı.

Fuarda öğrenciler, hazırladıkları posterlerle projelerini öğrenci ve davetlilere tanıtma fırsatı buldu. AGÜ Rektörü Prof. Dr. Cengiz Yılmaz, fuarın açılışında yaptığı konuşmasında, sanayi ve iş dünyasının üniversitelerle iş birliği yapmasının önemini vurguladı. Rektör Yılmaz, Endüstri Mühendisliği Bölümü’nün bunu başarılı bir şekilde gerçekleştirdiğini ifade etti.

Endüstri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. İbrahim Akgün ise konuşmasında, öğrencileri mümkün olduğunca iş ve sanayi dünyası ile bir araya getirmek için çeşitli mekanizmalar kurduklarını, derslerde gerçek hayat problemlerine ilişkin projelerin yapılmasının bunlardan biri olduğunu, bu uygulamanın, öğrencilerin ve öğretim elemanlarının iş yükünü önemli oranda arttırdığını, ancak öğrencilere hem teknik hem de sosyal beceriler anlamında önemli katkılar sağladığını söyledi.

Pandemi döneminde de bu uygulamayı sürdürdüklerini ve öğrencilerin başarılı projeler ortaya koyduklarını belirten Prof. Akgün, kurum ve kuruluşlar ile firmaların yönetici ve temsilcilerinin fuara katılımının da bu konuya ne kadar önem verdiklerini gösterdiğini dile getirdi. Prof. Dr. Akgün, katılımcılara, bölüm öğretim elemanları ve öğrencileri ile fuara sponsor olan dprint firmasına teşekkür etti.

Fuarda Endüstri Mühendisliği Bölümü öğrencilerinden Özgül Demirel, Kübra Kurtoğlu, Gamzenur Arıkan ve Gizem Nur Bozdağ da söz alarak projelerini gerçekleştirirken yaşadıkları tecrübelerini paylaştı. Öğrenciler, bir dönem içinde proje yapacakları firmaları bulmalarının, firmalara giderek veri toplamalarının, gerekli analizleri yaparak model ve/veya ürünü ortaya koymalarının kendileri için yorucu ve zor olsa da büyük kazanımlar sağlayan bir öğrenme süreci olduğunu anlattı. Öğrenciler bu öğrenme sürecini her geçen gün daha çok fark ettiklerini hem akademik hem de sosyal becerilerinin geliştiğini hissettiklerini ve firmalardan çok olumlu geri dönüşler aldıklarını dile getirdiler.

Fuara, Rektör Prof. Dr. Cengiz Yılmaz’ın yanısıra ORAN Kalkınma Ajansı, KOSGEB Kayseri İl Müdürlüğü, KASKİ, Kayseri Havalimanı, Aspilsan, Boyteks, Doruk Kağıt, Durlum, Gümüşsuyu, Kayseri Model Fabrika, Mega metal, Simfer, Spectrum Bilişim, Stryker ve Yataş’ın yönetici ve temsilcileri, Erciyes Üniversitesi ve Kayseri Üniversitesi’nden öğretim üyeleri ile AGÜ öğretim elemanları ve öğrencileri katıldı.

Fuarda öğrenciler, davetlilere projelerin poster sunumlarını gerçekleştirdi.