2021-03-03 14:40:00

Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ) Rektörü Prof. Dr. İhsan Sabuncuoğlu, düzenlediği basın toplantısında, kuruluşundan bugüne AGÜ’deki gelişmeleri değerlendirdi, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Rektör Sabuncuoğlu, üniversitenin kurulduğu günden bugüne kadar ulusal ve uluslararası bir çok başarı elde ettiklerine dikkati çekerek, tüm basın mensuplarına da sağladıkları katkılardan dolayı teşekkür etti.

Rektör Sabuncuoğlu, Sümer Kampüsü Rektörlük Senato salonunda düzenlenen basın toplantısında rektörlük süresi boyunca üniversitedeki öne çıkan gelişmeleri ve üniversitenin kısa sürede elde ettiği başarıları anlattı.

AGÜ’nün, geleceği öngörerek tasarlanan yükseköğretime örnek model yapısıyla, hızla değişen dünyada üniversitelerdeki değişime öncülük etmek amacıyla, Türkiye’nin ilk vakıf destekli devlet üniversitesi olarak kurulduğunu anımsatan Rektör Sabuncuoğlu, “3. nesil üniversite kavramını Türkiye’nin gündemine getiren AGÜ, üniversitelerin üç temel misyonu olan eğitim, araştırma ve toplumsal katkı boyutlarını entegre ederek, özellikle topluma katkı boyutunu öne çıkararak yenilikçi bir yaklaşım izledi ve Türkiye’de yükseköğretimin gündemine alınmasını sağladı” dedi.

Eğitimde zaman ve mekân sınırının ortadan kalkacağını yıllar önce öngören AGÜ’nün, altyapısını ve müfredatını, can simidi olarak kullanılmaya başlanan online eğitime de uygun olarak tasarlayarak bugün Covid-19 sürecinde Türkiye’deki üniversitelere de bu değişimde öncülük ettiğini vurgulayan Rektör Sabuncuoğlu, “Başından beri öğrenci odaklı bir yaklaşımı ilke edinen AGÜ, Gençlik Fabrikası, Çocuk Üniversitesi, inovasyona dayalı yaratıcı platformları yine Türkiye’nin gündemine sundu. Model Fabrika, Teknoloji Transfer Ofisi, Teknopark, AGÜ Akademi, Öğrenme Öğretme Merkezi ve ileri düzey araştırma laboratuvarlarını öğrenci ve öğretim elemanlarının kullanımına sundu” diye konuştu.

Nitelikli akademik kadrosu ve başarılı öğrencileriyle, kısa sürede birçok ulusal ve uluslararası başarıyı elde ederek saygın bir üniversite konumuna geldiklerini ifade eden Rektör Sabuncuoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

Tarihi Bir Mekandan Modern Bir Kampüse Dönüşüm

“Cumhuriyetimizin ilk fabrikalarından biri olan Sümerbank Bez Fabrikası’nı bir bilim ve eğitim merkezine dönüştüren AGÜ, birçok uluslararası mimarlık ödüllerine sahip böyle bir kampüsü ülkemize kazandırarak dünyaya da örnek oldu.

Başarılı Bir Başlangıç

Daha kuruluş aşamasındayken Türkiye’nin dört bir yanından en iyi öğrencilerin, tercih ettiği AGÜ, devlet üniversiteleri arasında ilk 10’a girdi. Böylelikle %100 İngilizce eğitim yaparak Anadolu’da başarılı bir devlet üniversitenin kurulmasının da mümkün olduğunu göstermiş oldu.

Tersine Beyin Göçü

Öğretim Üyelerinin tamamını uluslararası deneyimli, genç ve dinamik bir ekipten oluşturan AGÜ, TÜBİTAK’ın tersine beyin göçü programında en çok tercih edilen ilk 5 üniversiteden biri oldu.

Bu genç ve dinamik kadro, TÜBİTAK, Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA), Bilim Akademisi Genç Bilim İnsanları Ödül Programı (BAGEP), Feyzi Akkaya Bilimsel Etkinlikleri Destekleme Fonu (FABED), Küresel Genç Akademi, Bilim Kahramanları Derneği, L’Oreal Türkiye gibi birçok kuruluştan teşvik, destek ve yılın bilim insanı gibi ödülleri aldı.

Disiplinlerarası Merkezler

Günümüzde akademik birimler kadar araştırma ve uygulama merkezlerinin de üniversitelerin gelişiminde büyük rol oynadığına inanan AGÜ, aralarında Kariyer ve Profesyonel Gelişim, Öğrenme Öğretme, Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma gibi disiplinlerarası merkezler kurdu.

Mühendislik ve Yaşam/Doğa Bilimleri alanlarında 10 farklı tematik alana (nanoteknolojiden biyomühendisliğe kadar) hizmet veren Merkezi Araştırma Laboratuvarı kuruldu. Uluslararası seviyede bilimsel projelerin ve iş birliklerin yürütüldüğü bu merkez Öğretim Üyeleri, araştırmacılar ve öğrencilerin ileri araştırmaların yapmasına olanak ve altyapı sağladı.

Öğrencinin Kişisel ve Profesyonel Gelişimi

Öğrencilerin, mesleki formasyon ve teknik beceriler kazanmasının ötesinde, bireysel olarak sosyal, kültürel ve entelektüel gelişimini de önceleyen AGÜ, Öğrenci Koordinatörlüğü üzerinden Gençlik Fabrikası ve Kariyer Merkezi gibi örnek bir uygulama olarak gösterilen ofisleri de hizmete sokarak öğrencileri, uluslararası alanda da tecrübeli dünya vatandaşı olarak yetiştirmeyi sağladı.

Tercih Edilen Mezunlar

Üniversitemiz ilk mezunlarını ise 2018 yılında verdi. Aldıkları eğitimle donanımlı bir şekilde mezun olan öğrencilerimiz, ya daha öğrenciyken iş teklifi aldı ya da mezun olduktan kısa bir süre sonra iş hayatına başladı. Bugüne kadar %90’ı istihdam edilen veya akademik kariyerine devam eden, %50’den fazlası ise henüz öğrenciyken iş teklifi alan Abdullah Gül Üniversitesi mezunları, rekabetçi ve hızla gelişen dünyaya uyum sağlayabilen bireyler olarak öne çıkmayı başardı.

Sürdürülebilir Teknoloji Transfer Ofisi

AGÜ TTO, herhangi bir kamu desteği olmaksızın, tüm akademik birimlerin sahip olduğu bir yapıda çalışmalarını başarılı bir şekilde sürdüren, Kayseri Sanayi ve Ticaret Odalarımızın ortaklığıyla birlikte kurulan bir A.Ş.’dir. AGÜ, TTO A.Ş.’nin yaptığı çalışmalarla, TÜBİTAK tarafından açıklanan Girişimci ve Yenilikçi Üniversite endeksine göre son 10 yılda kurulmuş en başarılı devlet üniversitesi oldu. Teknoloji Transfer Ofisi aynı zamanda Kariyer Merkezi ile birlikte iş ve sanayi dünyası ile öğrencileri buluşturan bir arayüz görevini yapmaktadır.

Uluslararasılaşma Stratejisi

Uluslararasılaşma, AGÜ’nün kısa zamanda akademik camiada kendisine önemli bir yer elde edebilmesi için en temel stratejik hedeflerinden biriydi. 10 yıllık bir stratejik plan çerçevesinde hareket edildi.

AGÜ bugün;

50 farklı ülkeden nitelikli akademisyen ve öğrencilere ev sahipliği yapan bir kurum haline geldi.

SAT ve TOEFL IBT gibi dünya ölçeğinde kullanılan uluslararası sınav ve testlerin merkezi oldu.

Çok sayıda Avrupa ülkesi ile öğrenci değişim anlaşması imzaladı.

5 kıtada 45 ayrı ülkeden dünyaca ünlü yüksek öğretim kurumları ile çok anlaşma yaptı.

Dünyanın en tanınmış kuruluşları ile iş birliği yaptı. (Deutsche Bahn, Robert Bosch Vakfı, Goethe Enstitüsü, Global Solutions Initiative vb.)

Akademik dünyada "Üniversitelerin Anayasası" olarak kabul edilen ve en seçkin üniversitelerin yer aldığı Magna Charta Gözlemcilik Konseyi'ne (Magna Charta Observatory) üye olarak seçildi.

Dünya Üniversiteler Sıralamasında Hızla Yükselen AGÜ

Times Higher Education Etki Sıralamasında son iki yıl üst üste 101-200 bandında yer alan AGÜ, Türkiye'den en iyi sıralamaya sahip üniversite oldu.

Merkezi Asya’da olan Hansa Üniversiteler Birliği’nce ilk defa hayata geçirilen WURI – "Gerçek Etkili Dünya Üniversiteleri" sıralamasında Türkiye'den dereceye giren tek üniversite olan AGÜ dünya genelinde 41. sırada yer aldı. Ayrıca "Öğrenci Hareketliliği ve Ulaşılabilirlik" kategorisinde ise 10. sırada yer alma başarısını göstererek üniversitenin yenilikçi ve zengin uluslararasılaşma stratejisini tescilledi.

Aynı kapsamda, AGÜ uyguladığı ileriye dönük uluslararasılaşma stratejisi ile 2020 Times Higher Education Asya Ödüllerinde ilk 10’a girerek finale kalma başarısı gösterdi. Aynı zamanda bu organizasyonda aday gösterilen tek Türk üniversitesi oldu.

AGÜ, Avrupa Komisyonu’nca kurulan üniversiteleri değerlendirme aracı olan U-Multirank platformunun sıralamasında da yer alarak, başarılı üniversiteler arasında listelendi.

QS'in Gelişmekte Olan Avrupa ve Orta Asya başarı sıralamalarına ilk kez dahil olan ve yayın başına düşen atıf sayısında, Türkiye’deki üniversiteler arasında 1’inci olan AGÜ, Gelişmekte Olan Avrupa Ülkeleri ve Orta Asya Üniversiteleri (EECA) arasında ise 2’nci oldu.

Model Fabrika: Yalın ve Dijital Dönüşüm

Ülkemizde çağın gerektirdiği yalın ve dijital üretime dönüşümü hızlandırmak için örnek bir pilot çalışma ile faaliyete geçen Model Fabrika, Kayseri Sanayi ve Ticaret Odaları ortaklığı ve Alman Yatırım Bankası’nın finansmanı ile kuruldu.

Türkiye’de ilk defa üniversite kampüsünde kurulan Model Fabrika, hem Kayseri sanayisine üretim verimliliği ve dijital dönüşüm konularında hizmet vermeye başladı hem de öğrencilere uygulamalı eğitim, part-time iş ve staj imkânı sağladı.

Yeni Nesil Üniversite Modeli

AGÜ’nün evrensel anlamda yenilikçi bir üniversite olması için entelektüel sermayaye ihtiyacı vardı. Bunun içinde Sosyo-Teknik Üniversite Eğitim Modeli Tasarımı Projesi hayata geçirildi.

Beş yıl süren ve dönemin Kalkınma Bakanlığı tarafından da desteklenen bu projeyle hem üniversiteye ihtiyacı olan entelektüel sermaye kazandırıldı hem de üniversitelerin üçüncü misyonu olan “Topluma Katkı” misyonu Türkiye’nin ve yükseköğretiminin gündemine taşındı. Projenin sonuçlarını içeren kitap da ülkemizdeki üniversitelerle ve diğer kurumlarla paylaşıldı.

Öğrenci Memnuniyeti’nde Türkiye 1.cisi

Genç odaklı yaklaşımıyla öğrenci memnuniyetinde hep en üst sıralarda yer alan AGÜ, Üniversite Araştırmaları Laboratuvarı’nın (UniAr) yaptığı Türkiye Üniversite Memnuniyet Araştırmaları’nda öğrencilerin en çok memnun olduğu üniversiteler sıralamasında devlet üniversiteleri arasında son iki yıl üst üste Türkiye 1'incisi oldu.

Online Eğitimde Öncü

Eğitimde zaman ve mekan sınırının ortadan kalkacağını çok önceden öngören AGÜ, Covid-19 pandemisinin ortaya çıkmasıyla beraber, kuruluşundan bugüne geliştirmekte olduğu online eğitim altyapısını devreye sokarak, eğitime kaldığı yerden devam etti.

Bu süreçte eğitimin yanısıra öğrencilerimizin kişisel, sosyal ve kültürel gelişimini de online süreçlerine dahil eden öncü üniversite oldu. Üniversite Araştırmaları Laboratuvarı (ÜniAr) tarafından, “Uzaktan Eğitim Sürecini En İyi Yöneten Devlet Üniversitesi” seçildi.”

Kayseri’de son sekiz yılda yalnızca yenilikçiliği ve yaratıcılığı özümsemiş, çağdaş bir üniversite kurulmadığını,  aynı zamanda, AGÜ’de ortak akılla geliştirilen birçok yeni model ve kavram bundan sonra kurulacak veya değişim yapmak isteyen üniversitelere ışık tutacağını da belirten Rektör Sabuncuoğlu, “Ayrıca geliştirilen bu yeni model ve paradigmalar yükseköğretimin ilgili literatürüne önemli katkılar sunmaktadır.

Üniversitemizin bugüne gelmesine büyük katkılar sağlayan başta 11. Cumhurbaşkanımız Sayın Abdullah Gül, değerli AGÜV üyeleri, Öğretim Üyelerimiz ve öğrencilerimiz olmak üzere, bize destek veren Valilik, Belediyeler, Sanayi ve Ticaret Odaları, Sivil Toplum Kuruluşları, Kayseri’deki ilk, orta, lise ve dengi okullarımız ile iş ve sanayi dünyasına ve tüm AGÜ dostlarımıza teşekkürlerimizi bir borç biliyoruz.

Ayrıca gösterdiğiniz ilgi ve üniversitemiz hakkındaki bilgileri doğru ve zamanında paylaştığınız için siz değerli basın mensuplarımıza da şükranlarımızı sunuyoruz” şeklinde konuştu.

Rektör Prof. Dr. İhsan Sabuncuoğlu'nun Konuşma Metni

AGÜ'nün İlkleri

Kurumsal Ödüller, Başarılar ve Üyelikler