2016-02-16 14:49:00

AGÜ Endüstri Mühendisliği Bölümü, Kayseri Ticaret Odası, KOSGEB İl Müdürlüğü, TOBB Kayseri Kadın Girişimciler Kurulu ve TOBB Kayseri Genç Girişimciler Kurulu işbirliğiyle düzenlenen programa, öğrenciler, akademisyenler ve iş dünyası yoğun ilgi gösterdi.

Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ) Endüstri Mühendisliği Bölümü tarafından 2015-2016 Eğitim-Öğretim Yılı Sonbahar Döneminde açılan Girişimcilik Yeteneklerinin Geliştirilmesi dersi kapsamında, Endüstri Mühendisliği ve Makine Mühendisliği Bölümü 2. Sınıf öğrencileri tarafından geliştirilen girişimcilik projelerinin yarıştığı ve Startup Kayseri (Ortağım Olur musun) Programı’nın lansmanının yapıldığı program, Sümer Kampüsü Rektörlük Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Program, TOBB Kayseri Genç Girişimciler Kurulu Üyesi Ahmet Yasir Danacı tarafından Startup Kayseri Programı’nın lansmanının yapılması ile başladı. Danacı, programın girişimcilere sadece fonlama değil, aynı zamanda mentörlük ve danışmanlık sağlayacağını ifade etti.

AGÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Oya Yerin Güneri’nin katılımcılara teşekkür ettiği ve öğrencileri kutladığı konuşmasının ardından söz alan Kayseri Ticaret Odası Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, kadın ve genç girişimcilerin önünü açmak, devlet ve özel sektör olarak destek vermek ve onlara güvenmek zorunda olduklarını vurguladı. Hiçyılmaz, “Bunları başardığımız zaman sayıları 10 binlerle artan girişimciye sahip olduğumuz zaman hedeflerimize ulaşırız” dedi.

Endüstri Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. İbrahim Akgün ise konuşmasında, girişimciliğin ekonomik kalkınma ve istihdam sorunlarının çözümü için önemini vurguladıktan sonra, fonlama ve finansmanın girişimciler tarafından bir şirketin gelişmesi ve büyümesi için en kritik üç temel faktörden biri olarak değerlendirildiğini, bu bağlamda Startup Kayseri programının başlatılmasının çok yerinde ve doğru bir karar olduğunu ifade etti.

Akgün, üniversitelerin girişimcilik ekosistemi için öneminin farkında olarak çalışmalarını yürüttüklerini ve bu çalışmalar neticesinde, AGÜ’nün Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi’nde 17. Sırada yer aldıklarını, 3 yıllık bir geçmişi olan yeni bir üniversite için bunun büyük bir başarı olduğunu kaydetti.

Akgün daha sonra, Girişimcilik Yeteneklerinin Geliştirilmesi dersinin KOSGEB tarafından Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi kapsamına alındığını, derste farklı bir girişimcilik eğitim modeli uyguladıklarını ve çok başarılı sonuçlar elde ettiklerini, hatta bazı projelerin hayata geçirilmesi için öğrencilerin çalışmalarına başladıklarını ifade etti.

Akgün, “Ders kapsamında, dersin ilk gününden itibaren, öğrenci arkadaşlarımı bir iş fikri ve iş modeli geliştirmeleri yönünde teşvik etmeye çalıştık. Kadın Girişimciler ve Genç Girişimciler Kurullarının üyeleri, bazen tecrübe paylaşımı için bazen küçük gruplar şeklinde projeleri değerlendirmek maksadıyla oluşturduğumuz jüriler için derslerimize geldiler.  Bu sayede, öğrencilerimiz aklına takılan soruları, en baştan itibaren ders sürecinde sorma fırsatları buldular. Bazılarını işyerlerinde ziyaret ettiler, bazılarının irtibatları sayesinde farklı kişilerle görüşme imkanı buldular. Küçük jüri toplantılarında, iş fikirleri ve modelleri hakkında geri besleme sağladılar. Aslında, adı konulmamış bir şekilde mentörlük/danışmanlık yaptılar. Bu sayede, proje fikirlerini tamamen değiştiren gruplar olduğu gibi, mevcut fikirlerini önemli bir seviyede geliştirenler de oldu.” dedi ve destek sağlayanlara teşekkür etti.

Yedi grubun projelerini sunduğu yarışmada, Kayseri Ticaret Odası Başkanı ve Başkan Yardımcısı, KOSGEB İl Müdürü, TOBB Kayseri Kadın Girişimciler ve Genç Girişimciler Kurullarının Başkanları ve üyelerinden oluşan jüri tarafından projeler değerlendirildi. Projelerden “O iş Bende” adlı proje birinci olurken, “Fash” adlı proje ikinci, “Ev Restoranı” adlı proje ise üçüncü oldu. Kayseri Ticaret Odası’nın desteğiyle, birinci olan öğrenci grubuna 1000 TL , ikinci olan gruba 750 TL ve üçüncü olan gruba da 500 TL para ödülü verildi. Öğrencilere ödüllerini veren ve Startup Kayseri programının kurucuları olan TOBB Kayseri Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Merve Sarıoğlu ve  Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Osman Güldüoğlu, projeleri çok başarılı bulduklarını ve öğrencilerin mutlaka Startup Kayseri programına da müracaat etmelerini istediler.

Ödüllerin verilmesinin ardından, KOSGEB İl Müdürü Ahmet Özbekler tarafından öğrencilere KOSGEB Girişimcilik Eğitimi Sertifikaları verildi. Özbekler, projeleri beklentilerinin çok üstünde başarılı bulduğunu, bu projelerin inovatif girişimcilik projesi olarak KOSGEB tarafından desteklenme potansiyelinin olduğunu ve bu konuda her türlü desteği sağlamaya hazır olduklarını ifade etti. Özbekler, ayrıca, uygulanan girişimcilik eğitim modelinin de, Türkiye’de bir ilk olabileceğini vurguladı ve katkıda bulunanları tebrik etti.