2020-04-22 20:33:00

Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ), Yaşam ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Oktay İ. Kaplan, dünya gündeminin ilk sırasına yerleşen Covid-19 salgınına neden olan Sars Cov-2 virüsünün insan hücresine nasıl girdiğini ve kendisini nasıl çoğalttığını anlatıp, Covid-19 teşhisinin nasıl konulduğunu hazırladığı videolarla anlattı.

Dr. Kaplan, hazırladığı ve seslendirdiği videolarda, kamuoyunda Koronavirüs olarak bilinen Sars Cov-2 virüsünün çoğalabilmek için konak hücre arayışına ve hücre içinde gerçekleştirdiği hareketlere ile Covid-19 teşhisine değindi.

Virüsün hücreye girişini anahtar-kilit ilişkisine benzeten Dr. Kaplan, ayrıca virüsün kendisini çoğaltabilmek ve gerekli viral proteini üretebilmek için gerçekleştirdiği translasyon işlemi ile olgun bir virüs haline geliş aşamalarını da açıkladı.