2016-01-23 15:07:00

Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ) Rektörü Prof. Dr. İhsan Sabuncuoğlu, üniversite olarak, moleküler biyoloji ve genetik alanına çok önem verdiklerini belirterek, biyoloji ve genetik alanındaki hocaları ve öğrencileri, bu alanda sundukları eşsiz eğitim ve araştırma hizmetlerinden yararlanmaya davet etti.

Abdullah Gül Üniversitesi,  Yaşam ve Doğa Bilimleri Fakültesi tarafından düzenlenen  “Moleküler Biyoloji ve Genetikte Güncel Konular” konulu sempozyum, Sümer Kampüsü, Rektörlük Konferans Salonunda başladı.

Türkiye genelinden 32 ilden 64 okuldan biyoloji öğretmenlerinin katıldığı sempozyuma, yeni işbirlikleri geliştirmek amacıyla bir dizi temaslarda bulunmak üzere Almanya’da bulunan Rektör Prof. Dr. İhsan Sabuncuoğlu, önceden hazırlanan video konuşmasıyla katıldı.

Rektör Sabuncuoğlu video konuşmasında, üniversite olarak moleküler biyoloji ve genetik alanına çok önem verdiklerini, biyoloji ve genetik alanındaki hocaların ve öğrencilerin, bu alanda sundukları eşsiz eğitim ve araştırma hizmetlerinden yararlanmalarını ümit ettiklerini söyledi.

Abdullah Gül Üniversitesi’nin,  3. nesil üniversitelerin öncüsü olarak, dünyaya yeni bir eğitim ve araştırma modeli sunduğunu söyleyen Rektör Sabuncuoğlu,  bu model ile toplumun ihtiyaçlarına cevap verebilecek ve geleceği şekillendirebilecek gençler yetiştirmeyi hedeflediklerini kaydetti.

Bunu sağlamak için de kurdukları mekanizmalarla, kaliteli öğrencilerle, kaliteli öğretim üyelerimizi buluşturduklarını anlatan Prof. Dr. Sabuncuoğlu, Abdullah Gül Üniversitesi’ni Destekleme Vakfı’nın (AGÜV) desteği ile gerek öğretim görevlilerine, gerekse öğrencilere çok çeşitli ve eşsiz imkanlar ve fırsatlar sunduklarını vurguladı.

Sabuncuoğlu, “Üniversitemizde öğrencilerimiz bir taraftan kendi alanlarında akademik gelişmelerini en iyi şekilde sürdürürken, diğer taraftan da sosyal olarak desteklenerek, yaşama dair beceriler kazanmaktadırlar. Bu kapsamda moleküler biyoloji ve genetik alanına çok önem veriyoruz. Dünya standartlarında çok güçlü bir bölüm kuruyoruz. Sizlerin ve öğrencilerimizin de bu alanda sunmuş olduğumuz eşsiz eğitim ve araştırma hizmetlerinden yararlanmanızı ümit ediyoruz” şeklinde konuştu.

AGÜ Yaşam ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Baran da konuşmasında, topluma hizmet ve eğitim ve araştırmada mükemmelliği sağlamak üzere temel ve translasyonel araştırmaları klinik pratiğe uygulayan dünya standartlarında bir bölüm olmak hedefinde ilerlediklerini söyledi.

Prof. Dr. Baran, teorik ve pratik bilgi donanımı güçlü, girişimci, yaratıcı ve çözüm odaklı rol model bireyler yetiştirmek, istediklerini ifade etti.

Alanında çağı yakalamak ve bir adım ilerisine geçmek amacıyla araştırma merkezli multidisiplinler bir yaklaşım ile ulusal ve küresel problemlere kalıcı çözümler üretmek misyonuyla yola çıktıklarını belirten Prof. Dr. Baran,  şöyle devam etti.

“Tüketim toplumundan üretim toplumuna geçiş sürecini desteklemek amacı ile bilgiyi katma değeri yüksek ürünlere dönüştürerek ülkemizin sürdürülebilir ekonomik büyümesine katkı sunmak, uluslararası tanınırlığı yüksek ve dinamik öğretim üyelerinin danışmanlığında öğrencilere sağlanan kapsamlı araştırma olanakları ile ulusal ve uluslararası Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümleri arasında en üst sıralarda yer almak için, geleceğin bilim liderlerini yetiştirecek bir bölüm kuruyoruz”

Prof. Dr. Baran daha sonra, üç ayrı oturumla yapılacak olan sempozyumun ilk oturumunda, “Moleküler Biyoloji ve Genetik: Bugünün ve Geleceğin Bilim Dalı” konulu sunum yaptı.

Sunumda moleküler biyoloji ve genetiğin ne olduğunu ve araştırma alanlarını, tarihçesini ve dönüm noktalarını dünyadan verdiği çeşitli güncel örneklerle anlatan Baran, tıp hastalıkların moleküler yapısının anlaşılması, tedavi amaçlı klonlama, gen terapisi, kanser, genetik hastalıklar, prenetal tanı, kök hücre gibi bir çok alanın, moleküler biyoloji ve genetiğin uygulama alanı olduğunu dile getirdi.

Sunumunda dünyanın dört bir yanında olup biten olaylara, toplumsal sorunlara duyarsız kalınmaması gerektiği mesajını veren Baran, herkesin toplumsal sorunlara çözüm araması gerektiğini ifade etti.

Sempozyumun ilk oturumu, AGÜ Öğretim Üyeleri Yrd. Doç. Dr. Kevser Kahraman’ın üniversitenin olanaklarını konu alan, Yrd. Doç. Dr. Aysun Adan’ın “Bugünün ve Geleceğin Bilimi; Moleküler Biyoloji ve Genetik” konulu sunumu ile devam etti.

Sempozyumun ikinci oturumunda ise AGÜ Öğretim Üyeleri Yrd. Doç. Dr. Sebiha Çevik Kaplan “İnsan Hastalıklarının Genetik Temelleri”, Yrd. Doç. Dr. Mona El-Khatib “Kanser Moleküler Biyolojisi”, Doç. Dr. Bülent Yılmaz “Biyolojinin Mühendislik Uygulamaları”, Doç. Dr. Sevil Dinçer İşoğlu “Biyomühendislik”, Yrd. Doç. Dr. Kutay İçöz “Bir Mühendis Gözü İle Hücre” Araştırma Görevlisi Yağmur Kiraz da “Biyolojinin Nobelleri” konulu sunumlar yapacak.

Sempozyumun ikinci oturumunda yine AGÜ Öğretim Üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Hande Gürel “AGÜ’de öğrenci olmak” konulu sunum yapacak ve AGÜ Gençlik Fabrikası Koordinatörü Zeynep Tuğçe Çiftçibaşı Güç de gençlere sağladıkları olanakları anlatacak.

Sempozyum,  yarın yapılacak üçüncü oturum ile sona erecek.

Son oturumda ise AGÜ Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Yusuf Baran’ın “Kök Hücreler ve Rejeneratif Tıp”, Yrd. Doç. Dr. Alper İşoğlu’nun “Doku Mühendisliği”, Yrd. Doç. Dr. Niğmet Uzal’ın “Çevre Biyolojisi ve Su Arıtımında Biyoloji” ve Yrd. Doç. Dr. Aysun Adan’ın “Genetiği Değiştirilmiş Organizmalara; Dost mu, Düşman mı?” konulu sunumlarına yer verilecek.