2019-05-09 15:37:00

British Council önderliğinde, Türkiye'den ATÖLYE ve Abdullah Gül Üniversitesi, Yunanistan'dan Bios ve Sırbistan'dan Nova Iskra iş birliğiyle gerçekleştirilen Connect for Creativity projesi, Avrupa genelinde sanatçıları, yaratıcı girişimcileri, akademisyenleri öğrencileri ve politika yapıcıları kültürlerarası diyaloğu güçlendirmek amacıyla bir araya getiriyor.

Proje, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse ediliyor.

Yunus Emre Enstitüsü tarafından yürütülen Türkiye-AB Kültürlerarası Diyalog programı kapsamında, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen Connect for Creativity, 18 aylık bir proje olarak hayata geçiyor. Proje ile kültürel etkileşim ve iletişimin güçlendirilmesi ile toplumların birbirini daha iyi tanıması ve anlaması hedefleniyor. Connect for Creativity, daha uyumlu, açık ve iletişimi güçlü bir toplumun gelişmesine katkı sağlamak üzere, Avrupa genelinde yaratıcı platformlardan oluşturulan ağ sayesinde, yaratıcı keşif ve iş birliklerinin geliştirilmesi ve yeni fırsatların yaratılmasını desteklemeyi amaçlıyor.

Proje kapsamında, yaratıcı platformların kültürlerarası diyaloğun desteklenmesindeki rolüyle ilgili yapılacak uluslararası araştırmanın yanı sıra; Belgrad, Kayseri ve Atina’da gerçekleştirilecek üç iş birliği geliştirme konferansı, çalışma ziyareti ve İstanbul, Atina ve Belgrad’da eş zamanlı gerçekleşecek altı haftalık sanat ve teknoloji odaklı rezidans programı ve üretilen işlerin Birleşik Krallık’ta gösterileceği bir sergi yer alacak.

ATÖLYE’de gerçekleştirilen proje lansmanına, Birleşik Krallık’ın kültürel ilişkilerinden sorumlu uluslararası kuruluşu olan British Council’dan Türkiye Ülke Direktör Vekili Nilgün Yalçın Felchner’in yanı sıra; İstanbul merkezli disiplinlerötesi inovasyon platformu olan ATÖLYE’den Etkinlik ve Proje Yöneticisi Emre Erbirer, sanat ve transmedya için Atina’daki çok işlevli yaratıcı platform olan Bios’tan Kurucu Ortak Vassilis Haralambi, Belgrad’daki yaratıcı endüstriler, teknoloji ve insanlar arasında somut bağlantılar kurma fikriyle oluşturulan Nova Iskra’dan Kurucu Ortak Relja Bobic ve Kayseri’deki öncü üçüncü nesil devlet üniversitesi olan Abdullah Gül Üniversitesi’nden Gençlik Fabrikası Direktörü Zeynep Tuğçe Çiftçibaşı Güç de katıldı.

AGÜ Rektörü Prof. Dr. İhsan Sabuncuoğlu da lansmana video mesajı ile katıldı.

“Topluluk ve aidiyet duygusu geliştirmek önemli”

Projenin tüm ayrıntılarının paylaşıldığı lansmanda, British Council Türkiye Ülke Direktör Vekili Nilgün Yalçın Felchner, “Dünyamız, yaşam, iletişim ve kültür deneyimimizde değişikliklere neden olan ve küreselleşmenin reddedilmesine ve sosyal bütünlüğün riske girmesine yol açan çok çeşitli sosyal, politik ve ekonomik zorluklarla karşı karşıya. Çok kültürlü bir dünyada, barışçıl ve yapıcı bir şekilde bir arada yaşamayı öğrenmek ve topluluk ve aidiyet duygusu geliştirmek her zamankinden daha önemli. Birleşik Krallık’ta son on senede yaratıcı endüstriler birçok diğer sektörü geride bırakarak çok hızlı bir büyüme gösterdi. Bugün, yaratıcı endüstrilerin ekonomiye katkısı 100 milyar Sterlinin üzerinde ve her sene ortalama yüzde yedi oranında bir artışla büyüyor. Bu büyümenin arkasındaki en önemli etken yaratıcı platformlar olarak kabul ediliyor. Yaratıcı platformların sayısı gün geçtikçe artıyor ve küresel anlamda yaratıcı toplulukları desteklemek de hızla önem kazanıyor. Connect for Creativity projesini de bu motivasyonla, yaratıcı platformlar ve toplulukları bir araya getirerek kültürlerarası diyalogu güçlendirmek amacıyla, geliştirdik” sözleriyle, projenin çıkış fikrini paylaştı.

Projenin Türkiye, Birleşik Krallık, Yunanistan ve Sırbistan’ı birbirine bağladığını ve uluslararası ağlara birçok fırsatlar sunduğunu belirten Nova Iskra Kurucu Ortağı Relja Bobic, “Bu projeyle Türkiye, Birleşik Krallık, Yunanistan ve Sırbistan'daki kültürler arasındaki diyaloğu ve ortaklıkları artırmayı amaçlıyoruz. Bu ülkelerdeki toplumlar, yaratıcı platformların olumlu etkisinden ve gelişiminden faydalanacaktır.

Kurulduğu günden bu yana, başta Avrupa olmak üzere dünyanın farklı yerlerindeki birçok yaratıcı platform ile iş birlikleri yapan ve şu anda  Avrupa  Yaratıcı  Platformlar Ağı’nın yönetim kurulunda yer alan ATÖLYE adına konuşan Etkinlik ve Proje Yöneticisi Emre Erbirer, Connect for Creativity projesinin yaratıcı topluluklar ve bireyler için önemli bir iş birliği fırsatı olduğunun altını çizdi: “Bu proje ile Türkiye’de yaratıcı endüstriler alanında çalışan kişi ve toplulukların Avrupa’da benzer platformlar ve ağlara dâhil olmasını, birbirlerinden öğrenmesini ve birlikte üreterek yeni iş birlikleri geliştirmesini amaçlıyoruz. Bunun için de en büyük önceliğimiz yaratıcı iş birliklerini tetikleyecek yeni tanışma yolları ve hikâyeleri oluşturmak.”

18 ay sürecek projede, seyahat masrafları ve işlerin üretimi için yapılan harcamalar karşılanıyor.

Connect  for  Creativity kapsamında öğrenciler, akademisyenler, sanatçılar, yaratıcı endüstri ve kültür profesyonelleri ve politika yapıcılar için Avrupa’da uluslararası iş geliştirme ve iş birliği imkanları, tecrübe ve bilgi alışverişinde bulunma fırsatı ve empati-katılım-güçlendirme  prensipleri  üzerinde  yaratıcı  araştırmalara  katılım şansı sunuluyor.

Proje doğrultusunda, çalışma ziyareti, iş geliştirme konferansı ile sanat ve teknoloji odaklı rezidans programına katılanların seyahat masraflarının yanı sıra, işlerini üretmek için yapacakları harcamalar da proje tarafından karşılanıyor. Londra, Manchester, İstanbul, Kayseri, Belgrad ve Atina’da yapılacak proje aktivitelerini www.connectforcreativity.eu adresinden takip edebilir ve başvuru yapabilirsiniz.