2019-04-11 10:53:00

Hollanda Kraliyeti Büyükelçiliği ve Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ) Mimarlık Fakültesi tarafından ortaklaşa sergi düzenlendi. Sergide Hollandalı sanatçıların evsel, hayvansal ve diğer atık malzemelerden geri dönüştürülüp üretilen eserleri sergilendi.

4. İstanbul Tasarım Bienali küratörü Jan Boelen’in küratörlüğünde gerçekleştirilen sergi, Sümer Kampüsü Rektörlük A Blok Sergi Alanı’nda açıldı.

Serginin açılışını Hollanda Kraliyeti Büyükelçiliği Müsteşarı Erik Weststrate, Rektör Prof. Dr. İhsan Sabuncuoğlu, Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürü Sibel Livdumlu ve diğer davetliler birlikte yaptı.

Açılışta konuşan Rektör Prof. Dr. İhsan Sabuncuoğlu, sergide herkesi ilgilendiren tüm dünya toplumlarını ilgilendiren sürdürülebilir bir gelecek için sürdürülebilir bir dünya için çok önem arz eden atık konusunu, atıkların yönetimi, atıkların tekrar topluma ve ekonomiye, insanlığa tekrar kazandırılması için yapılmış birçok sanatsal ve kültürel çalışmaların yer aldığını söyledi.

Hollanda Kraliyeti Büyükelçiliği Müsteşarı Erik Weststrate de konuşmasında geri dönüşümün önemine dikkati çekti.

Büyükelçilik Müsteşarı Erik Weststrate, dünyada kaynaklarımızın devamlı azaldığını ancak öteyandan da birçok şeyi çöpe attığımızı vurguladı.

Weststrate, “Kullanmıyoruz, kenara koyuyoruz atıklarımız çoğalıyor. Anladık ki böyle devam edemez ve atıklarımızı tekrara kullanmak lazım. Hiçbir şey atmayalım hatta atık diye bir şey kalmasın bu dünyada. Onları tekrara kullanalım. Atıkları nasıl tekrar kullanabiliriz, bu konuda sanatçılar bize öncülük yapıyor ve bu sergi bunun bir örneğidir. Sergideki eserlerin hepsi atıklardan çöplerden yapılan eserler” diye konuştu.

Açılış töreninin ardından davetliler sergiyi gezerek, Hollandalı sanatçıların “Atık: Atılmış, unutulmuş ve reddedilmiş materyal (Waste: discarded, forgotten and rejected material)” temalarına odaklanarak, atık malzemelerden üretilmiş eserleri inceledi.

Sergi, 25 Nisan Perşembe gününe kadar gezilebilecek.