2018-07-17 18:18:00

Abdullah Gül Üniversitesi’nde (AGÜ), 15 Temmuz Şehitleri Anma Demokrasi ve Milli Birlik Günü Programı düzenlendi. Programda Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ayşe Aslıhan Çelenk konferans verdi.

Sümer Kampüsü Rektörlük Konferans Salonunda, İstiklal Marşı’nın okunması ve Saygı Duruş’unda bulunulması ile başlayan anma programı, 15 Temmuz gecesine anlatan film gösterimi ile devam etti.

Daha sonra açılış konuşması yapan Rektör Prof. Dr. İhsan Sabuncuoğlu, 15 Temmuz’un halen taze ve duygusal bir olay olduğunu belirterek, başka 15 Temmuzların yaşanmaması için bu sürecin iyi analiz edilmesi gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Sabuncuoğlu, şöyle konuştu:

“Biz olaylara akademik perspektiften bakıp incelemek analiz etmek ve bunun sonuçlarını toplumla veya akademik dünya ile paylaşmak zorundayız. Olay daha taze ve duygusal bir olay. Bunu öncesi var. 40 seneye kadar, Hatta daha öteye bile yayıldığı söylenen o dönemin çok iyi incelenmesi lazım. Sosyologlar, toplum bilimcilerin, akademisyenlerin, siyaset bilimcilerinin bu sureci iyi incelemesi gerekiyor. Bunların iyi bir şekilde analiz edilmesi ve öz eleştiri yapılması lazım ki, bir daha bu tür oluşumları benzer oluşumların, tekrar yeni 15 Temmuzlar yaşanmasın.

Daha sonra konferans veren Erciyes Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ayşe Aslıhan Çelenk ise Türk siyasi tarihi ve tarihteki darbe ve muhtıraları anlattı.

Prof. Dr. Çelenk, 15 Temmuz darbe girişiminin amacının düzeni kurmak ya da bozulan bir yapıyı düzeltmek değil, tersine düzeni bozup iç karışıklık çıkartıp belli bir gücün geri alma girişimi olduğunu söyledi.

Darbe  girişiminin çıkış noktasının ordu içerisindeki terörist bir grup tarafından planlanmış olduğunu söyleyen Çelenk,  "15 Temmuz darbe girişiminin amacı düzeni kurmak ya da bozulan bir yapıyı düzeltmek değil. Tam tersi düzeni bozup iç karışıklık çıkartıp belli bir gücün geri alma girişimidir. Daha önceki darbelerden en temel farkı planlanış biçiminin meşru bir otorite olmaması. Ordu meşru bir yapıdır ancak bir terör örgütü bu kapsamda yer alamaz. Zaten bu meşru zeminin olmaması da başarısız olmasının sebeplerinden bir tanesidir” şeklinde konuştu.

Konferansın ardından Rektör Sabuncuoğlu tarafından Çelenk’e teşekkür belgesi verildi.

Programa, akademik ve idari personel ile öğrencilerin yanısıra çok sayıda davetli katıldı.

İl Emniyet Müdürü İbrahim Kulular, Melikgazi Belediyesi Başkan Yardımcısı Dr. Yüksel Kahraman, Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdür Vekili Kamil Akçadırcı, İller Bankası Kayseri Bölge Müdürü Sönmez Ata, İyi Parti İl Başkanı Emine Bağcı ile İyi Parti Yürütme Kurulu Üyeleri de programa katılan davetliler arasındaydı.