2018-07-08 15:59:00

Devlet üniversiteleri arasında Türkiye’nin en başarılı ilk 10 üniversitesi arasında yer alan Abdullah Gül Üniversitesi’nde (AGÜ) mezuniyet coşkusu ve gururu yaşandı. Mezuniyet Törenine katılan 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “Nitelikli, vasıflı insanlar ancak iyi üniversitelerden yetişiyor. Onun için bugün büyük bir memnuniyetle görüyorum ki sizler bunu gerçekten başardınız” dedi. Rektör Prof. Dr. İhsan Sabuncuoğlu da, öğrencilerin AGÜ'den mezun olmanın ayrıcalığını ömür boyu yaşayacaklarını söyledi.

İlk öğrencilerini 2013 yılında alan AGÜ’de, 7 bölümden mezun olan yaklaşık 100 öğrenci  için, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de katılımıyla,  görkemli bir mezuniyet töreni düzenledi. Sümer Kampüsü’nde hazırlıklarına günler öncesinde başlanan törene çok sayıda veli, öğrenciler ve davetlinin yanısıra Abdullah Gül Üniversitesi’ni Destekleme Vakfı (AGÜV) üyeleri ile iş ve sanayi dünyasından da çok sayıda davetli katıldı.

Mezuniyet Töreni, Sergi Alanında veli öğrenci ve öğretim görevlilerine verilen kokteyl ile başladı. Daha sonra kampüs bahçesinde, Saygı Duruşu ve  İstiklal  Marşı’yla devam eden törende davetlilere, AGÜ’nün misyonunu, vizyonunu ve hedeflerini anlatan tanıtım filmi izletildi.

Mezuniyet törenine katılan 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül öğrencilere, Türkiye'de eğitimini yabancı dil ile yapan 3 üniversitenin birinden mezun olduklarını söyledi.

Gül, "2013 yılında o zaman Cumhurbaşkanı olarak burada ilk akademik yılımızın açılışını yapmıştık. Sizler o zaman hazırlık okuluna başlamıştınız. O zaman üniversiteden ne beklediğimi, nasıl bir üniversite olması gerektiğini anlatmıştım. Bugün, büyük bir memnuniyetle görüyorum ki AGÜ bu hedeflere ulaştı” dedi.

En büyük yatırımın eğitime yapılan yatırım olduğunu vurgulayan Gül,  “Bütün arzum şuydu; iyi, seçkin bir üniversite yapmak, gençliğe, Kayseri’ye, bütün Türkiye’ye hediye etmek. İyi bir şey yapmak kolay olmuyor tabi. Hiçbir üniversite AGÜ gibi çok emek sarf edilerek yapılmadı. Ama AGÜ’nün temeli gerçekten sağlam atıldı. Bugün neticelerini almış olduk. Her şeyden önce çok iyi yabancı dil bilen üniversitenin öğrencileri oldunuz. Bunun şüphesiz avantajlarını hayat boyunca göreceksiniz. ‘En büyük yatırım, eğitime yapılan yatırımdır’ dedim. Siyasi ve devlet hayatımda eğitimi özellikle takip ettim. Türkiye için en önemli olan şey ‘beşeri sermaye’ dediğimiz nitelikli, vasıflı insan. Nitelikli, vasıflı insanlar da ancak iyi üniversitelerden yetişiyor. Onun için bugün büyük bir memnuniyetle görüyorum ki sizler bunu gerçekten başardınız." diye konuştu.

Öğrencilere tavsiyelerde de bulunan Gül konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Öyle bir çağda yaşıyoruz ki, teknolojinin hızına yetişmek mümkün değil. Dün, çok yeni dediğimiz birçok teknolojik cihaz bugün bakıyoruz eskimiş bile. Buna yetişebilmek ancak vasıflı insanlar vasıtasıyla olabilir. Sizler burada çok vasıflar kazandınız, bundan sonra bunların faydasını göreceksiniz. Şunu unutmayın ki eğitim süreklidir. Mezun oldunuz, eğitim bitmedi sizin için. Esas bundan sonra başlıyor çok büyük yarışlar. Sakın ha bu eğitimden kopmayın. Üniversiteden mezun olup işe başladıktan sonra da kendinizi daima güncelleştirin. Karakterli, dürüst, vatansever, ülkesini seven insanlar olun. Sadece Türkiye’de değil, dışarıda da çalışabileceksiniz. AGÜ’nün en büyük hedefi, dünyanın her tarafında çalışabilir, iş bulabilir mezunlar yetiştirmek oldu. Bunu her zaman sizlerle de bir araya geldiğimde konuştum ve bugün büyük bir memnuniyetle görüyorum, bu özgüven sizlere verildi. Bu özgüven içerisinde ailenize, ülkenize faydalı olmak gibi bütün insanlığa da faydalı olmak sizin başka bir vasfınız olması gerekiyor. Türkiye sizlerden çok şey bekliyor. Şunu da unutmayın, zaman zaman sıkıntılar olabilir; ailenizde, çevrenizde, ülkede, dünyada. Bunların hiçbirine takılmayın. Daima olumlu bakın ve geleceğe ümitle bakın."

AGÜ’nün ilk öğrencilerini aldığı 2013 yılından bugüne kadar geçen süreci anlatan bir tanıtım filmi gösteriminin ardından konuşan Rektör Prof. Dr. İhsan Sabuncuoğlu ise öğrencilerin AGÜ'den mezun olmanın ayrıcalığını ömür boyu yaşayacaklarını vurguladı.

Törene, eşi Semra Sabuncuoğlu ile katılan Rektör Sabuncuoğlu, ilk mezunları vermenin heyecanı ve gururunu yaşamakta olduklarını ifade etti.

Sabuncuoğlu, “Sevdiğiniz işi yapın, sevmiyorsanız başka iş arayın. İkinci tavsiyem hata yapmaktan korkmayın, karar verirken iyi araştırın. Fırsat ve tehditleri iyi analiz edin ve kontrollü riskler alın. Hayatta inisiyatif almadan, sıfır risk alarak başarılı olmanız mümkün değil" dedi.

Bugün mezun olan ilk öğrencileri bir tek bina bile olmadığı için bir tanıtım çadırında ağırladıklarını anımsatan Sabuncuoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

"Hatırlarsınız bundan 5 yıl önce üniversite tanıtımı için kampüsümüze geldiğinizde tek bir binamız bile olmadığı için sizleri çadırımızda ağırlamıştık. Hatta uzun ve tozlu yoldan geçerek bu çadıra ulaşıyordunuz. Hepiniz ürkek ve çekingendiniz. ‘Kampüsler, hocalar, laboratuvarlar nerede, acaba burada iyi bir eğitim alabilecek miyim, mezun olunca ne yapacağız?’ gibi onlarca soru yöneltiyordunuz. Biz ise bir avuç inanmış insan sizlere küçük maketler üzerinden üniversite ve vizyonumuzu anlatmıştık. Sizler, bizlere inandınız ve risk aldınız. Ama kazandınız. Bu kazanımlarınızı ileride daha fazla hissedeceksiniz. Çünkü çok iyi derecede İngilizce biliyorsunuz, birçoğunuz en az bir kez yurtdışı deneyimi yaşadınız. Hemen hemen hepiniz minimum iki staj yaptınız, birçoğunuz stajlarını yurtdışında yaptınız. Yalnızca teorik bilgilerle donatılmadınız, iş ve sanayi dünyasının sorunlarını ve bunları nasıl çözüleceğini iyi biliyorsunuz. AGÜ’de ezberi değil öğrenmeyi öğrendiniz. Bütün bunların ötesinde hayal kurmayı öğrendiniz. Toplumun ihtiyaç duyduğu 21. yüzyıl yetkinliklerine sahip geleceği şekillendirecek bireyler olarak yetiştirildiniz. O yüzden bugün büyük bir memnuniyet ve iftiharla görüyorum ki mezun arkadaşların birçoğu biden fazla iş teklifi aldılar ve almaya da devam ediyorlar. 2013 yılında AGÜ kurulurken Türkiye’de 170 üniversite vardı, bugün 200 civarında üniversite var. Doğal olarak üniversite kurulurken her yeni üniversite gibi AGÜ’nün kalitesi ve geleceği ile toplum içerisinde çeşitli çekinceler ve kuşkular vardı. ‘Acaba nasıl üniversite olacak? Anadolu’da gerçekten yüzde 100 İngilizce eğitimi verebilecekler mi?’ gibi onlarca soruyla karşılaşıyorduk. Ama biz çok büyük desteklerle bu günlere geldik"

Abdullah Gül Üniversitesi’ni Destekleme Vakfı (AGÜV) Başkanı Mustafa Çıkrıkçıoğlu da konuşmasında, gençliğe yapılan yatırımın ülkemize dünyaya yapılan en kıymetli yatırım olduğunu söyledi.

Türkiye’nin kalkınması sadece ekonomik kalkınma olarak görülmemesi gerektiğini, ülkemizde sosyal ve toplumsal kalkınmanın da sağlanmasının büyük önem araz etmekte olduğunu belirten Çıkrıkçıoğlu, “Türkiye’nin hedeflerine ulaşabilmesi için eğitim ve araştırmanın layıkıyla yerine getirilmesi gerekmektedir. Bu sebeple, eğitim ve bilimin kaynağı olan üniversitelerin topluma da fayda sağlaması çok önem arz etmektedir. Abdullah Gül Üniversitesi ulusal uluslararası platformda bu misyonu üstlenmiş,  çalışmalarını gözle görülür, başarılı bir şekilde devam ettirmektedir” dedi.

Öğrencilere, emeklerinin karşılığını hayatlarının geri kalan döneminde fazlasıyla alacaklarını söyleyen Çıkrıkçıoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Sevgili ilk mezunlarımız. Sizleri burada mezun görmek, bizleri çok mutlu etti. Bugüne gelene kadar bizler hem değerli hocalar, hem de sizler çok emek verdiniz. Bu emeklerinizin karşılığını hayatınızın geri kalan döneminde  fazlasıyla alacağınızdan hiç kuşkumuz yoktur. Sizler de değerli birer meslek insanı olarak toplumu ve ülkemizi kalkındırma görevinin önemli parçalarısınız. Aldığınız bu kaliteli eğitimi en güzel şekilde mesleklerinize yansıtarak, ülkemizin geleceğine imza atacağınızı görmek, bizlere büyük bir gurur verecektir.”

AGÜ’deki eğitimini büyük bir başarıyla, okul birincisi olarak  tamamlayan Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Bolümü Mezunu Fatma Nur Işık ile Mezunlar Derneği Başkanı Mühendislik Fakültesi Makine Bölümü Mezunu Berkay Güncan da birer konuşma yaptı.

Fatma Nur Işık , AGÜ sayesinde sorgulayıp araştırarak bilgiye kendisi ulaşan, araştırmacı bir kimlik kazandıklarını ifade etti.

Işık, “Bana göre bir üniversite zorunlu eğitim gibi bilgiyi öğrenciye hazır olarak vermekten ziyade, öğrencinin sorgulayarak araştırarak bilgiye kendisinin ulaşmasını ve bu sayede doğru bilgiye giden yolları da öğrenerek akademik hayatının dışında da araştırmacı bir kimlik kazanmasını amaçlayan bir kurum olmalıdır.  AGÜ sayesinde kazandığımız bu yeteneği , bize sadece bilimde değil, hayatta karşılaşacağımız her turlu durumda da yardımcı olacağını doğru bilgiyle doğru çözümler üreten bireyler olmamızı sağlayacağını düşünüyorum. Üniversitemizin bize kattığı en önemli ve kalıcı özellik de buydu. Bu nedenle, üniversitemize teşekkür ederim” şeklinde konuştu.

AGÜ Mezunlar Derneği Başkanı Mühendislik Fakültesi Makine Bölümü Mezunu Berkay Güncan ise AGÜ’ye inandıklarını, geleceklerini teslim ettiklerini, güvenlerinin hiç sarsılmadığını, gerek AGÜ’nün gerekse AGÜ Vakfı’nın da kendilerini kayıtsız şartsız desteklediklerini ve desteklemeye de devam ettiklerini dile getirdi..

Bir okulu hakkettiği asıl yere taşıyanlar mezunları, özellikle de ilk mezunları olduğunu vurgulayan Güncan, “Bizler üzerimizdeki sorumlukların farkındayız ve sizleri gururlandırmaya devam edeceğiz. Bizler Mezunlar Derneği olarak üçüncü nesil üniversite vizonuyla aynı doğrultuda küresel sorunlara çözüm arayacağız. Hocalarımızla üniversitemizle,  vakfımızla çalışacağız. Kısaca AGÜ’nün tüm paydaşlarıyla beraber üniversitemizi daha da ileri taşımak için işbirlikleri kuracağız.  En iyisine ulaşmak için bu kampüse adım attığımız ilk günkü heyecanımızla çalışacağız” diye konuştu.

Konuşmaların ardından törende, derslerinde yenilikçi yaklaşımlardan dolayı, Öğretim Üyeleri Prof. Dr. İbrahim Akgün ve Dr. Ayşegül Öztürkalan’a “Öğretimde Yenilikçilik Ödülleri” verildi.

Prof. Dr. İbrahim Akgün ve Dr. Ayşegül Öztürkalan’a ödüllerini, Rektör Prof. Dr. İhsan Sabuncuoğlu verdi.

Daha sonra ise Üniversite, fakülte ve bölüm birincilerine ödülleri verildi, Birinciler ödüllerini, 11. Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül ve Rektör Prof. Dr. İhsan Sabuncuoğlu’nda aldı.

Birincilere birer ödül de Abdullah Gül Üniversitesi’ni Destekleme Vakfı tarafından verildi. Öğrencilere ödüllerini AGÜV Başkanı Mustafa Çıkrıkçıoğlu verdi.

Ardından, mezun olan öğrenciler diplomalarını, Bölüm Başkanlarından aldı. Tören sonunda öğrenciler keplerini hep birlikte havaya fırlatarak, sevinç gösterilerinde bulundu.

Mezuniyet töreni öğrencilerin, aileleri ve akademisyenler ile 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Rektör Prof. Dr. İhsan Sabuncuoğlu ile birlikte aile fotoğrafı çektirmeleri ile sona erdi.

Tören sonunda öğrenciler bol bol hatıra fotoğrafları çektirdiler.

Rektör Prof. Dr. İhsan Prof. Dr. İhsan Sabuncuoğlu'nun konuşma metni için tıklayınız...