2017-11-06 12:34:00

Mimarlık eğitiminin gelişmesi için ortak akıl üreten Mimarlık Okulları Bölüm Başkanları İletişim Grubu (MOBBİG) toplantılarının 45'inci buluşması bu yıl Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ) Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü ev sahipliğinde yapıldı.

AGÜ Sümer Kampüsü Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıda mimarlıktaki gelişmeler, mimarlık eğitimi, mezunlar, beklentiler, meslektaş ilişkileri gibi konular ele alındı.

Toplantının açılışında katılımcılara video konferans ile hitap eden Rektör Prof. Dr. İhsan Sabuncuoğlu, AGÜ'nün uluslararası rekabet edebilen evrensel normlarda bir dünya üniversitesi olma yolunda hızla ilerlediğini söyledi.

AGÜ'nün 2013 yılından bugüne kadar Türkiye'de örneğine az rastlanan bir planlama ve tasarım sürecinden geçtiğini belirten Rektör Prof. Dr. Sabuncuoğlu, "Bu kapsamda üniversitemiz yüzlerce bilim insanı, iş ve sanayi dünyası, kamu ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin de katılımı ile ortak akıl yürütülerek gerçekleştirilen çok sayıda konferans, atölye çalışmaları ve çalıştaylarıyla yeni bir üniversite modeli gerçekleştirmektedir." dedi.

Prof. Dr. Sabuncuoğlu, AGÜ'nün araştırmayı toplum yararına dönüştürmeye odaklanan bir üniversite olduğunu ifade etti.

AGÜ Mimarlık Fakültesi Dekan Vekili Doç. Dr. İpek Akpınar ise konuşmasında mesleğin, eğitimcilerin ve mimarlık eğitiminin geleceğini konuşmanın, mimarlık öğrencilerinin geleceğini konuşmakla eş anlamlı olduğunu söyledi.

Doç. Dr. Akpınar, “Şimdi bugün, bu gençlere nasıl daha iyi bir eğitim ortamı, daha iyi bir meslek ortamı bırakacağımız, oluşturacağımız, kurgulayacağımız gündür. Öğrencilikten mesleğe geçişi nasıl ele alabileceğimizi konuşma günü bugün. Mezuniyetten mesleğe geçiş sürecine odaklandığımız bu toplantıda katılımcıların katkısı, hepimize gelecek için ilhan verecek, hepimizi tetikleyecek bir potansiyele sahiptir” diye konuştu.

Mimarlar Odası Kayseri Şube Başkanı Eda Velibaşoğlu da mezuniyetleri ile mimarlık mesleğine katılacak olan gençlerin ve onların meslek örgütleri ile olan ilişkilerini Mimarlar Odası olarak çok önemsediklerini ve bu konuda bir çok çalışma yaptıklarını dile getirdi.

Özellikle üniversite işbirliği ve mesleğine katılacak olan gençlerle ortak çalışmaları devamlı aktif halde tutmakta olduklarını ifade eden Velibaşoğlu, mesleki gelişim alanında da bir çok çalışma yürütmekte olduklarını kaydetti.

Sürekli mesleki gelişim alanında da çalışmalar yaptıklarını belirten Velibaşoğlu, öğrencilerin ileride meslektaşları olacağı bilinciyle, onların okula adımlarını attıkları ilk günden itibaren Mimarlar Odası ile ilişkilerinde öğrenci üyelikleri ile beraber, aktif bir çalışma yürüttüklerini söyledi.

Üniversitelerdeki Bolonya sistemi ve mimarlık eğitimini anlatan Mimarlar Odası Genel Merkez Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Zeynep Eres ise lise öğrencilerinde son yıllarda mimarlık eğitimine olan ilginin ciddi oranda arttığını, üniversite sınavlarında yüzde birlik dilimden öğrenci alan pek çok mimarlık okulu olmasının bunun bir kanıtı olduğunu ifade etti.

Eres , “Bunun tek nedeni inşaat sektörünün ülke ekonomisinin motoru olması, iş bulma olanakları ve benzeri  konular olduğunu düşünmüyorum. Genç kuşakta tasarım yapma olgusuna yönelik samimi bir ilgi ve merak var. Yalnızca mimarlık değil iç mimarlık, endüstri ürünleri tasarımı, moda gibi her türlü tasarım alanı gençlerde merak uyandırıyor” dedi.

MOBBİG (Mimarlık Bölüm Başkanları İletişim Grubu) Koordinasyon Kurul Başkanı Prof. Dr. Nilay Coşgun da daha önceki Mobbig Toplantılarını değerlendirdi ve alınan kararları hatırlattı.

AGÜ Mimarlık Bölüm Başkanı Doç. Dr. Burak Asiliskender’in AGÜ Mimarlık Fakültesi ve Mimarlık Bölümünün kuruluş amacını ve hedeflerini anlatmasının ardından MOBBİG Çalışma Grubu’nun sunumları gerçekleştirildi.

Daha sonra yapılan forumlarda ise Mezunlar, Beklentiler, Meslektaş İlişkileri, Akademisyenler  Gözüyle Mezuniyet Yılı, Mimarlık Okulları Mezuniyet Yılı Örnekleri konuları tartışıldı.

İki gün süren toplantı, MOBBİG Koordinasyon Kurulu Seçimi ve sonuç bildirgesi ile sona erdi.

Türkiye Mimarlık Yıllığı 2016 Seçkisi Sergi Açılışının da yapıldığı toplantıya mimarlar, mimarlık öğrencileri ve akademisyenler katıldı.