2017-10-30 16:41:00

AB Bakanlığı, AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı ve Türkiye Ulusal Ajansı ve Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ) Gençlik Fabrikası tarafından düzenlenen “Yükseköğretim Alanı Merkezi Projeler Bilgilendirme Toplantısı”, Sümer Kampüsü Konferans Salonunda yapıldı.

Toplantı, Erasmus+ Programı kapsamında başvurusu Yürütme Ajansına yapılan, yükseköğretim alanındaki merkezi projelerden Ortak Yüksek Lisans Dereceleri, Yükseköğretim Alanında Kapasite Geliştirme, Bilgi Ortaklıkları, Jean Monnet Faaliyetleri ve Sektörler Beceri Ortaklıkları hakkında bilgilendirmede ve deneyim paylaşımında bulunmak amacı ile düzenlendi.

Yurt içinden ve yurt dışından akademisyenler ile YÖK ve Türkiye Ulusal Ajans’ından yetkililerinin de katıldığı bilgilendirme toplantısı Saygı Duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Toplantının açılışında konuşan AGÜ Rektörü Prof. Dr. İhsan Sabuncuoğlu, yükseköğretimde uluslararasılaşmanın önemini vurguladı.

Rektör Prof. Dr. Sabuncuoğlu, özellikle son iki senedir, ülkemize hem yabancı öğrenci hem de yabancı öğretim üyesi çekme konusunda sıkıntılar yaşandığını ve bu sıkıntıların üniversiteleri çok olumsuz etkilediğini söyledi.

Prof. Dr. Sabuncuoğlu, “AB Bakanlığımız ve Ulusal Ajans, cansiperane bir şekilde çalışıyorlar. YÖK İle de sürekli iletişim halindeler bizlerle de iletişim içindeler.  Biran önce bu sıkıntıları aşmak için bize katkı sunuyorlar” dedi.

Üniversitelerde yüzde 2’lik yabancı hoca kotasının olduğunu ve bu kotanın kaldırılması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Sabuncuoğlu, “ Bütün bölümlerimde hem yabancı uyruklu öğrenci hem de yabancı uyruklu hoca olsun ki tamamen İngilizce, uluslar arası ortam yaratalım. Bütün iletişim tamamen kabul ettiğimiz yabancı dil İngilizce olsun dolayısıyla uluslar arası arenada ülkemizi aslanlar gibi temsil eden bir kurum haline gelelim” diye konuştu.

Türkiye Ulusal Ajansı Yükseköğrenim Koordinatörü Hür Güldü de konuşmasında 2014 yılında başlayan Erasmus+ programının sona yaklaşmakta olduğunu ve 31 Aralık 2020 tarihinde biteceğini hatırlattı.

Merkezi projelerde Türkiye’nin yararlanma düzeyinin çok düşük olduğuna dikkati çeken Güldü, Türkiye’nin merkezi projelerden almış olduğu katkı ne kadar yüksek olursa, bu yapılar içindeki söz hakkı politika üretme merkezlerindeki varlığının da o kadar doğru orantılı şekilde güçlenmiş olacağını söyledi.

Toplantıda daha sonra  Avrupa Birliği'nin eğitim, gençlik ve spor alanındaki hibe programı olan Erasmus+ proje örnekleri sunuldu.

Azerbaycan Ulusal Erasmus Ofisi Direktörü Parviz Baghirov kapasite geliştirme projeleri hakkında katılımcılara bilgiler verdi.

İskoçya Glasgow Kaledonya Üniversitesi’nden Pablo López Alonso Kapasite Geliştirme Projelerinden örnek proje sundu.

Türkiye Ulusal Ajansı Yükseköğretim Koordinatörlüğü’nden  Bevran Belgin Alhas Bilgi Ortaklıkları Projeleri,  Türkiye Ulusal Ajansı Yükseköğretim Koordinatörlüğü’nden  Ercan Laçin, Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden  Yrd. Doç. Dr. Uzay Karahalil ile Ege Üniversitesi’nden Dr. Deniz Eroğul, Ortak Yüksek Lisans Projelerinden örnek proje sunumu yaptı.

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’ndan (YÖK) Bilge Kaan Özdemir de toplantıda Erasmus Mundus Ortak Yüksek Lisans Dereceleri (EMJMD) Ulusal Mevzuat ve Denklik İşlemleri konusunda bilgiler verdi.

Bilgilendirme toplantısı, Türkiye Ulusal Ajansı Yükseköğretim Koordinatörlüğü’nden  Bevran Belgin Alhas’ın, dünya çapında Avrupa Birliği çalışmaları alanında araştırma ve öğretme konusunda mükemmelliği teşvik eden faaliyetler olan Jean Monnet Faaliyetleri hakkında bilgiler vermesiyle sona erdi.