2017-10-30 14:27:00

Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ) Mimarlık Fakültesi tarafından düzenlenen “Talas’ı Yeniden Deneyimlemek ve Haritalamak (Re-Experiencing & Re-Discovering Talas) ” konulu çalıştay, AGÜ Sümer Kampüsü Büyükambar Konferans Salonu ile Talas Belediyesi Meclis Salonunda yapıldı.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Peyzaj Mimarlığı öğrencileri ile Talas Belediyesi ve Talas Tanıtım ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'nin destekleriyle organize edilen çalıştay, keşfetmeye ve deneyimleme üzerine gerçekleştirildi.

Çalıştay, AGÜ Sümer Kampüsü Büyükambar Konferans Salonunda düzenlenen seminerle başladı. Buradaki seminerde, Talas Tanıtım Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Mustafa Alemdar Talas ilçesinin sosyal ve kültürel yapısı hakkında bilgiler verdi.

Aynı seminerde AGÜ Mimarlık Bölüm Başkanı Doç. Dr. Burak Asiliskender de AGÜ’nün Sümer Kampüsü olan tarihi Sümerbank Bez Fabrikası hakkında bilgiler verdi, Kayseri’de şehirciliğin gelişimini anlattı.

Daha sonra Talas Belediyesi Meclis Salonunda devam eden çalıştayda, Doç. Dr. Burak Asiliskender “Kayseri” konulu  bir sunum yaparken, Araştırmacı Yazar Hüseyin Cömert de “Talas” konulu sunum gerçekleştirdi.

Talas’ta saha çalışmasının da yapıldığı çalıştayda, ardından İTÜ Peyzaj Mimarlığı Öğretim Üyesi  Yrd. Doç. Dr. Ebru Erbaş Gürler de “Yarışmalar ve İşler Üzerinden Tasarıma Disiplinlerarası Bakış” başlıklı sunum yaptı.

Daha sonra  yüksek lisans ve doktora öğrencilerinden oluşan moderatörler eşliğinde İTÜ ve AGÜ öğrencileri, Talas’ın kentsel sit sınırları içerisindeki alanlarda geçmişe dair izleri takip ederek günümüze dair öngörülerini aktaracakları çalışmaları hazırladı.

Katılımcılar Harman Meydanı'ndaki Tol Kahve' de Talas Tanıtım ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ile bir araya  gelerek, Talas üzerine görüşmeler gerçekleştirdi.

Çalıştayda öğrencilerin, öğretim üyeleri ve moderatörlerin katkılarıyla Keşif-Katman-Ekoloji-Hareket başlıkları doğrultusunda hazırlanılan kolajlar ve rotalar, Talas Belediyesi’nde yer alan Meclis Salonu'nda sunuldu.

Öncül bir çalışma niteliğinde olan çalıştayın sonuç ürünleri, bir dönem boyunca çalışılacak bir seri derslerin altlığını oluşturacak olup geliştirilerek dijital ortamda yayınlanması hedefleniyor.

Üç gün süren çalıştaya AGÜ Mimarlık Fakültesi Dekan Vekili Doç. Dr. İpek Akpınar Aksugür, İTÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ebru Erbaş Gürler İTÜ Öğretim Görevlisi Dr. Melih Bozkurt,  İTÜ Araştırma Görevlisi Arzu Türk ve AGÜ Araştırma Görevlileri Özlem Kevseroğlu ve Aslıhan Atılgan da katıldı.

AGÜ Yüksek Lisans ve Doktora Bursiyerleri Ayşegül Kıdık, Dilara Yaratgan, Merve Pekdemir, Tuğba Deringöl, İlinur Can, Bahar Elagöz de çalıştaya katılanalr arasındaydı.