2017-10-05 13:48:00

Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ) Mimarlık Fakültesi ile Mimarlar Odası Kayseri Şubesi tarafından, mimarlık üzerine söyleşi düzenlendi.

Mimarlık Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen söyleşiye, İstanbul’da Mimarlar ve Han Tümertekin Proje Danışmanlık Hizmetleri Ltd. Şti. çerçevesinde faaliyetlerini yürütmekte olan mimar Han Tümertekin konuşmacı olarak katıldı.

Söyleşinin açış konuşmasını yapan AGÜ Mimarlık Fakültesi Dekan Vekili Doç. Dr. İpek Akpınar, söyleşiye konuşmacı olarak katılan Mimar Han Tümertekin’in, mimarlık disiplininin ve dilinin gelişmesine katkıda bulunan çok özel isimlerden biri olduğunu söyledi.

Doç. Dr. Akpınar, Tümertekin’in Türkiye’deki mimarlık ve tasarım alanındaki kırılmalar ile 21. yüzyıla dönük kimlik oluşumu ve görselleştirilmesinde özerk ve özgün yaklaşımı sunduğunu ifade etti.

Sümer Kampüsü konferans salonunda gerçekleştirilen söyleşide Mimar Han Tümertekin ise Mimarlıkta ve tasarımda birlikte çalışmanın önemini vurguladı.

Ancak çok sayıda insanın görüşünün bilgisinin ve eleştirisinin devreye girdiği süreçlerin başarılı süreçler olduğunu belirten Tümertekin, “Gayet iyi biliyoruz ki bir yapıyı  hayata geçirmek için çok sayıda başka aktörle birlikte davranmak zorundayız. Hatta bir aktör yoksa biz yokuz. O da iş veren. Biri bir mekan ihtiyaç duyduğu ve onu gidermeye karar verdiği anda ancak mimar kendini ortaya çıkarabiliyor” dedi.

Bir mimarın bir sanatçıdan farkının da bu olduğunu dile getiren Tümertekin, “Bir sanatçı sabaha karşı uykusu açabilir ve kimsenin ondan talep etmediği bir sanat eserini ortaya koyabilir. Kimse ondan bunu talep etmemiştir. Bir mimar böyle yaşayamaz. Mimardan biri bir tasarım talep ettiği zaman harekete geçer. Biz iş verenimizden başlayan mühendislerle kalabalıklaşan projesine göre pek çok başka aktörün devreye girdiği ilişkilerle ancak tasarım yapabiliyor ve bunu hayata geçirebiliyoruz” diye konuştu.

Söyleşinin sonunda  dinleyicilerin sorularını cevaplayan Tümerekin’e Mimarlar Odası Kayseri Şube Başkanı Eda Velibaşoğlu tarafından teşekkür belgesi verildi.

Söyleşiye AGÜ’nün yanısıra Kayseri’deki diğer üniversitelerden çok sayıda öğrenci, akademisyen ve davetli katıldı.