2015-10-09 13:24:00

Afet Yönetimi ve Meteoroloji Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, AGÜ Talks’un Konuğu Oldu
NTV’de “Yeryüzü”, Kanal 24’te de “Doğanın Çığlığı” adlı çevre konulu programlar hazırlayıp sunan Prof. Dr. Kadıoğlu, Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ), Gençlik Fabrikası tarafından iki yıldır düzenlenmekte olan AGÜ Talks söyleşilerine konuşmacı olarak katıldı.

Söyleşinin açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. İhsan Sabuncuoğlu, AGÜ olarak küresel meselelere çok önem verdiklerini, bu nedenle de öğrencileri toplumun temel sorunlarına çözmeye aday kişiler olarak yetiştirmeye çalıştıklarını söyledi.

Daha sonra ise “Küresel sorunlara bir bakış” konulu sunum yapan Afet Yönetimi ve Meteoroloji Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, hava kirliliğinin erken ölümlere neden olduğunu söyledi.
Klasik ve modern hava kirliliği olmak üzere iki çeşit hava kirliliği olduğunu belirten Kadıoğlu, hava kirliliğinin erken ölümlere neden olduğunu esprili bir dille anlattı.

Kadıoğlu, “Duman, sis havadaki nem, kükürt toplandığı zaman kirli sis oluşuyor. Bu klasik hava kirliliği. Ne kadar nem, sis, sıcaklık ve dönüşte doğruca gittiğimiz yer Karacaahmet Mezarlığı. Buna biz ne diyoruz, erken hasat. Öleceğiz ya bir gün, ama bir de erken ölmek var” dedi.

Güneş, otomobillerden veya fabrikalardan çıkan fotokimyasalların olduğu hava kirliliğinin de modern hava kirliliği olduğunu kaydeden Kadıoğlu, şu bilgileri verdi:

“Otomobillerden veya fabrikalardan, ağaçlardan çıkan karbonların yerde ozon oluşturur. Bu ozon, insanlarda akciğer kanserine yol açar.  Yaz aylarında veya kış aylarında güneşli havalarda havayı sis, pus perdesi gibi görürsünüz şehri. İşte bu ozondur ve bunu solumak akciğer kanseri yapar. Bu da modern hava kirliliğidir”

Kadıoğlu daha sonra öğrencilerin sorularını yanıtladı.

AGÜ Talks söyleşileri kültür, sanat, spor, eğitim ve iş dünyasının önde gelen isimlerini öğrencilerle buluşturmak amacıyla düzenleniyor.