2015-10-03 16:02:00

 

Açılış törenine 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de katıldı.

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, adını taşıyan üniversitenin, yeni akademik yılının açılışında olmaktan mutluluk duyduğunu ifade ederek, yapılan en iyi hizmetin eğitime yapılan hizmet olduğunu söyledi.

Abdullah Gül Üniversitesi’nin (AGÜ) 2015-2016 Akademik Yıl Açılış Töreni, Sümer Kampüsü rektörlük binası konferans salonunda yapıldı.

İstiklal Marşı ve Saygı Duruşu ile başlayan törende konuşan 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, eğitimin önemini anlattı.

Gül,  “Adımı taşıyan bu üniversitenin, yeni akademik yılının açılışında olmaktan mutluluk duyuyorum. Aslında sadece 2015-2016 yılının açılış merasimini yapmadık. İki başlangıç oldu. Birincisi ilk yüksek lisans mezununu verdiniz. İkincisi de ilk fahri diploma verildi. İnşallah günü geldiğinde de lisans  diplomalarını da burada gururla veririz. Bu üniversite kurulurken, herhangi bir üniversite olmasın. Fark yaratacak, rekabet edebilecek ve Anadolu’nun ortasında çok iyi bir üniversite kurulabileceğini gösterecek bir çalışma olmasını istedik” diye konuştu.

AGÜ’nün kuruluşunda ve gelişmesinde emeği geçen herkese teşekkür eden Gül, şöyle konuştu:

“Yapılan en iyi hizmet, eğitime yapılan hizmettir. Türkiye’nin, önüne koyduğu hedeflere ulaşabilmek için en iyi başarıyı eğitimde göstermesi gerektiğini vurgulayan Gül, “Dünyanın hangi ülkesine bakarsanız bakın, eğitimde başarılı olmuş, eğitim alanında güçlü olan ülkeler, sonunda hep güçlü oluyor.  Türkiye de bunun farkında olduğu için buna hepimiz çok önem veriyoruz. Hatırlıyorum, 2002'de başbakan olduğumda, o zaman eğitime ayrılan pay 7 milyar civarındaydı. Şimdi 100 milyarın üzerinde büyük bir bütçe var. Dolayısıyla Türkiye eğitimin her alanında önemli faaliyetler yapıyor. Ümit ederim ki bütün bunların neticesini alırız.”

Törene, eşi Semra Sabuncuoğlu ile beraber katılan  Rektör Prof. Dr. İhsan Sabuncuoğlu da, Abdullah Gül Üniversitesi’nin,  Türkiye’de ilk defa “Vakıf Destekli Devlet Üniversitesi “modelini hayata geçirerek yüksek öğretim sistemimize yeni bir seçenek sunduğunu söyledi.

Bin yıllık geçmişi olan üniversiteler dünyasının, günümüzde yeni bir kırılım yaşamakta olduğunu dile getiren Rektör Prof. Dr. Sabuncuoğlu, şunları söyledi:

Giderek toplumdan uzaklaşan, birbirlerine tamamen yabancılaşan bölüm ve fakülteler, birbirlerinden kopuk ve bağımsız yürütülen eğitim ve araştırma fonksiyonları yerine, günümüzde toplumla bütünleşmiş, disiplinlerarası çalışabilen, eğitim ve araştırma fonksiyonlarını entegre etmiş kurumlara ihtiyaç duyulmaktadır. Bu noktada AGÜ, bu yeni nesil üniversiteler akımının öncüsü olarak sadece bilgi aktaran değil; eğiten, araştırma yapan, proje üreten ve ürettiği projeleri toplumla paylaşan çağdaş bir üniversite hedefinde hızla ilerlemektir.”

Rektör Sabuncuoğlu, konuşmasının ardından 2013 yılında eğitim görmeye başladığı İleri Malzemeler ve Nanoteknoloji Anabilim dalı Yüksek Lisans programından 2015 yılında mezun olarak, AGÜ’nün ilk yüksek lisans öğrencisi olma unvanını alan Mustafa Erkartal’a diplomasını verdi.

Daha sonra ise akademik dünyada isim yapmış ve  bir çok önemli üniversitede kürsüsü olan, dünyaca ünlü Şehir Plancısı ve Mimar Prof. Michael Sorkin sunum yaptı. Sorkin sunumunda, şehirlerin sorunlarını ve geleceğin şehirlerini anlattı.

Sorkin’in sunumunun ardından ise Rektör Sabuncuoğlu tarafından Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Kayseri Milletvekili Mehmet Özhaseki’ye, yerel yönetimler alanındaki başarısından dolayı AGÜ’nün ilk Fahri Doktora unvanı verildi. Özhaseki’ye diplomasını ve cübbesini, Rektör Sabuncuoğlu verdi.

Özhaseki, cübbesini giydikten sonra yaptığı konuşmasında, “Bana tevdi edilen bu unvandan dolayı değerli hocamıza ve senatosuna çok teşekkür ediyorum. Benim ve ailem için bir onurdur” dedi.

Akademik yıl açılış töreni, üniversitenin sergi salonunda, Kayseri’nin Talas ilçesinde, 1887 yılında kurulan dönemin Amerikan Hastanesi’nde 1959-67 yılları arasında aile hekimliği yapan Amerikalı doktor Warren Winkler’in, o yıllarda çektiği fotoğraflardan oluşan fotoğraf sergisinin açılması ile sona erdi.

Serginin açılışını, Gül ve diğer davetliler birlikte yaptı.

Öteyandan, Sümer Kampüsü içerisinde bulunan Ahmet Balcıoğlu Misafirhanesi’nin açılışı da 11. Cumhurbaşkanı Gül, Enerji ve Tabii Kaynaklar Eski Bakanı Taner Yıldız, Rektör Sabuncuoğlu, Vali Orhan Düzgün, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Kayseri Milletvekili Mehmet Özhaseki ve eşi Neşe Özhaseki, Abdullah Gül Üniversitesi’ni Destekleme Vakfı (AGÜV) Başkanı Mustafa Çıkrıkçıoğlu ve diğer vakıf üyeleri ile protokol üyeleri ve davetliler tarafından yapıldı.

Akademik yıl açılış törenine, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yanı sıra Enerji ve Tabii Kaynaklar Eski Bakanı Taner Yıldız, Vali Orhan Düzgün, Garnizon Komutanı Tümgeneral İsmail Yalçın, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, Melikgazi Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Talas Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, Abdullah Gül Üniversitesi’ni Destekleme Vakfı (AGÜV) Başkanı Mustafa Çıkrıkçıoğlu, dünyaca ünlü Amerikalı şehir plancısı, mimar Prof. Michael Sorkin, Abdullah Gül Üniversitesi’ni Destekleme Vakfı üyeleri, protokol, iş ve sanayi dünyasından çok sayıda davetli katıldı.

Törenin ardından, Gül ve diğer davetliler,  AGÜ’nün Mimarsinan kampüsünde, gelini Ayşe Zehra ve oğlu Ahmet Münir Gül hatıra ormanının açılışı ve fidan dikim törenine katıldı.

Gül, burada Abdullah Gül Üniversitesi öğrencileri ile birlikte hatıra ormanına fidan dikti.