0000-00-00 00:00:00

Mimar Sinan'ın doğduğu şehir Kayseri'de, AGÜ tarafından yürütülen "Mimar Sinan'ın İzinde, Restorasyon ve Taş İşçiliği Eğitimini Geliştirme" projesi tamamlandı. 

Mimar Sinan'ın doğduğu şehir Kayseri'de, Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ) Hayat Boyu Öğrenme Merkezince yürütülen proje kapsamında restorasyon teknikleri ve taş işçiliği eğitimi alan öğretim üyesi ve öğretmenler, dünya mirasını koruyacak gönüllü elçiler oldu.

Yaklaşık bir yıldır süren, "Mimar Sinan'ın İzinde, Restorasyon ve Taş İşçiliği Eğitimini Geliştirme" projesi tamamlandı. Projenin tamamlanması nedeniyle AGÜ Sümer Kampüsü Rektörlük Konferans Salonunda tören düzenlendi.

Törene Tomarza Kaymakamı Engin Uysal’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda davetlinin katıldığı törende, proje kapsamında eğitim alan kursiyerlere sertifikaları ve projeye destek verenlere teşekkür plaketleri verildi.

Törende konuşan AGÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayhan Altıntaş, projeye destek veren tüm kişi, kurum ve kuruluşlara teşekkür etti.

Proje hakkında bilgi veren, Avrupa Birliğince (AB) desteklenen projenin  koordinatörü Doç. Dr. Mustafa Öz ise Türkiye'de farklı medeniyetlerden günümüze kadar gelmiş binlerce yıllık çok sayıda tarihi yapı bulunmasına rağmen eserlerin restorasyonunu gerçekleştirecek usta sayısının her geçen gün azaldığını söyledi.

Eserlerin zaman içinde yıprandığına ve mutlaka aslına uygun restore edilmesi gerektiğine dikkati çeken Öz, ehil olmayan kişilerce yapılan bakım ve onarım çalışmalarının eseri kurtarmak yerine tamamen yok olmasına neden olduğunu belirtti.

Türkiye'de restorasyon ve taş işçiliği konusunda yeterli seviyede eğitim verilmediğini vurgulayan Öz, bundan dolayı dünyaca ünlü usta Mimar Sinan'ın doğduğu şehir Kayseri'de restorasyon ve taş işçiliği eğitimini geliştirme projesi yürüttüklerini dile getirdi.

Öz, 202 bin avro bütçesi bulunan projenin yüzde 90'ının AB, yüzde 10'unun da AGÜ tarafından finanse edildiğini belirterek, alınan ekipmanların da üniversitenin laboratuvarlarında ilerleyen dönemlerdeki eğitimler kapsamında kullanılacağını sözlerine ekledi.