2017-05-16 10:15:00

Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ) Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği bölümü doktora öğrencileri Araştırma Görevlisi Mustafa Erkartal, Mehmet Özdemir, ve Gazi Üniversitesi Kimya Bölümü’nden Dr. Mehmet Yılmaz tarafından, moleküler görüntülemede kullanılmak üzere mikro- ve nano-yapıda esnek ve yüksek performanslı yüzey zenginleştirilmiş Raman spektroskopisi (SERS) platformu geliştirildi.

Kanser, Alzheimer, Parkinson gibi hastalıklara sebep olan biyolojik moleküllerin tayininden kimyasal silahların saptanmasına ve sanat eserlerinin restorasyonuna kadar geniş bir uygulama alanına sahip olan SERS, tek bir molekülün bile tayin edilip incelenebilmesine olanak sağlayan önemli bir spektroskopi tekniğidir.

AGÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan Usta ve Gazi Üniversitesi Kimya Bölümü’nden Doç. Dr. Gökhan Demirel tarafından ortak olarak yürütülen çalışmada elektro-püskürtme gibi oldukça basit bir yöntem kullanılarak esnek alüminyum folyö üzerinde mikro- ve nano-yapılara sahip organik-metal hibrit bir SERS platformu oluşturuldu.

Amerikan Kimya Derneği (ACS)’in önde gelen malzeme bilimi dergilerinden “ACS Applied Materials & Interfaces” dergisinde yayınlanacak olan çalışma için, elektro-eğirme/püskürtme konusunda dünyanın önde gelen bilim insanlarından Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Tamer Uyar, küçük moleküllerden elektro-püskürtme tekniği ile 3 boyutlu mikro- ve nano-morfolojide yüksek performanslı SERS platformları üretiminin bu alanda önemli çalışmalara öncülük edebileceğini ve platformaların ucuz ve esnek olma potansiyellerinin de oldukça önemli olduğunu belirtti.

Dr. Usta ve Dr. Demirel araştırma gruplarının mikro- ve nano-yapıda yüksek performanslı SERS alttaşları üretimine yönelik araştırmaları devam ediyor.