2016-12-04 17:44:00

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,  eşi Emine Erdoğan ile birlikte Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ) Sümer Kampüsü içindeki Cumhurbaşkanlığı Abdullah Gül Müze ve Kütüphanesi açılış törenine katıldı.

Törende 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrunnisa Gül, Başbakan Binali Yıldırım, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, bazı bakanlar ve milletvekilleri, Almanya eski Başbakanı Gerhard Schröder, Bosna-Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Üyesi Bakir İzzetbegoviç, Afganistan eski Devlet Başkanı Hamid Karzai ve Abdullah Gül’ün Dışişleri Bakanı ve Cumhurbaşkanı olduğu dönemlerde görevde bulunan bazı yabancı devlet adamları ve bakanlar da hazır bulundu.

Çok sayıda yerli ve yabancı davetliler ile akademisyenlerin yansıra, Rektör Prof. Dr. İhsan Sabuncuoğlu ve eşi Semra Sabuncuoğlu da açılış törenine katılanlar rasındaydı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, açılış töreninde yaptığı konuşmasında ülkemizde siyasi tarih müze geleneğinin yavaş yavaş oluşmaya başladığını belirterek, “Abdullah Gül Müze ve Kütüphanesini bu geleneğin en önemli temsilcisi olarak görüyorum. Cumhurbaşkanlığı olarak arzu edilirse eski cumhurbaşkanları için oluşturulacak tüm müzeleri destekliyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:

“Dünyada bırakacağımız hoş sadaların böyle güzel mekanlarda gelecek nesillere aktarılması kültürümüze ve medeniyetimize yapılmış en önemli katkıdır. Tarihimizi gelecek nesillere aktarma konusunda aynı başarıyı maalesef gösteremiyoruz. Osmanlı arşivleri gibi bir hazine bulunuyor ve doğru dürüst değerlendiremedik. Milyonlarca eserin hurda niyetine satılmasının utancını bile yaşadık. Hükümetimiz döneminde dijital arşiv konusuna özel önem verdik ve kalıcı hale getirilmesinin yolunu açtık. Yol arkadaşı olduğumuz Sayın Abdullah Gül’ü adeta ayaklı bir kütüphane olarak biliyoruz. Bu kütüphane Sayın Gül’ün yarım asrı aşan hayatını gösteren bir kütüphane olacaktır.”

“Ülkemizin son yıllarda yetiştirdiği en önemli siyaset ve devlet adamlarından biri olan Abdullah Gül kardeşimin çalışmaları ve hizmeti milletimizin kalbinde müstesna bir yer edinmiştir” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan,  Abdullah Gül Müze ve Kütüphanesi’nin, yarım asra yaklaşan ortak siyasi hayatımıza baktığımızda Türkiye’nin nereden nereye geldiğini gösterdiğini söyledi.

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de konuşmasında, “Benim başlattığım projeyi Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan da destekledi” dedi.

Müze ve Kütüphaneyi bir siyasi tarih müzesi olarak da düşündüklerini belirten Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Burasını sadece şahsımla ilgili müze olmanın ötesinde bir siyasi tarih müzesi olarak da düşündük. Bu müzeyi gezenler kısa süre içinde Türkiye tarihini burada görebilirler. Acı tatlı günlerimizi, sıkıntılarımızı görebilirler. Daha sonra da benimle ilgili bölümler var. Benim siyaset tarzımı, öne çıkarttığım konuları, liderlik yaptığım değerleri de bu müze örnek olarak sunmaktadır. Her ne kadar benim ismimi taşıyorsa da hepimizin hatıralarını yansıtmakta. 50 yıla yaklaşıyor tanışmamız. Dolayısıyla hükümet içindeki bütün faaliyetlerimiz, sıkıntılı günlerimiz, AK Parti’yi kuruş yıllarımız, başımızdan geçen bütün dönemler burada var. Omuz omuza hep beraber siyaset yaptığımız bütün arkadaşlarımızın hatıraları bu müzede yansıtılmaya çalışıldı. Hep gurur duyduğumuz işler yaptık. Türkiye deki tabuları hep beraber yıktık ve tarihe gömdük. Tarihte inişler ve çıkışlar söz konusu. Bizim yakın tarihimizde bu tip inişli çıkışlı dönemler var. Bunları bazen mahcubiyetle anıyoruz. Bunların hepsi ara dönemler olarak kaldı. Bunların hepsini aştık ve Türkiye’yi bu günkü durumuna taşıdık.”

Başbakan Binali Yıldırım ise müze ve kütüphanenin, Kayseri'nin sanayi ve  ticaret şehri olmasında büyük katkısı olan Sümerbank Kayseri Bez Fabrikası Kampüsü'nde açılıyor olmasının ayrıca önemli olduğunu söyledi.

Cumhuriyetin ilk tesislerinden biri olan fabrikanın yıllarca Türkiye'nin kalkınması ve sanayileşmesi için hizmet ettiğini belirten Yıldırım, bugün de bir başka şekilde milletin hizmetinde olduğunu ifade etti.

Başbakan Yıldırım, "Bu durum Cumhuriyet kurumlarının devamlılığının da bir göstergesidir” dedi.

Başbakan Yıldırım, açılışı gerçekleştirilecek eserin yakın tarihte çok önemli hizmetlerde bulunmuş devlet adamlarına, "devletin bir cemilesi" olduğuna işaret ederek, müzenin aynı zamanda Türkiye'nin siyasi tarih müzesi olma özelliğini de taşıdığını kaydetti.

Müzede 1950-2014 yılları arasındaki Türkiye siyasi tarihinin en güzel şekilde anlatıldığını belirten Yıldırım, "Bunun önemi şu, biz mazisi olan atiyiz. Gençlerimize, gelecek kuşaklara, geçmişte yaşanan acı olayları, güzel olayları hatırlatmak, geleceğimizi daha sağlıklı inşa etmek için bu ve buna benzer eserlere daha fazla ihtiyaç var" diye konuştu.

“Abdullah Gül Müze ve Kütüphanesi, dünyadaki örnekleri seviyesinde ülkemizde az bulunan tematik müzelerden ve kütüphanelerden bir tanesi olmaya adaydır” diyen Yıldırım,  9 bölümden oluşan müzede, demokrasiyle örülmüş bir hayat, değerler manzumesi ve geleceğin liderleri gibi bölümlerin de yer aldığını belirterek, sosyal bilimlerin belirli alt dallarındaki ihtisas kütüphanesinin bilim insanlarına hizmet edeceğini ve Gül ile ilgili belge, bilgi ve fotoğraflara da arşivde yer verileceğini söyledi.

Abdullah Gül Müze ve Kütüphanesi’nin açılış töreni, AGÜ Sümer Kampüsü Sergi Salonunda verilen kokteyl ve yemekle sona erdi.