2016-11-18 13:33:00

Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ), Türk kültürüne ait kaybolan enstrümanları yeniden Anadolu’ya kazandırılmasını amaçlıyor.

Bu amaçla, Rektör Prof. Dr. İhsan Sabuncuoğlu himayelerinde, Genel Sekreterlik ve Sağlık, Kültür, Spor Daire Başkanlığı tarafından, “Çengname” adlı konser düzenlendi.

Adını, Selçuklu ve Osmanlı döneminde Mevlevi musikisinde ve klasik musikide yaygın olarak kullanılan, açık arplardan köşeli arplar grubuna giren bir enstrüman  olan Çeng’ten alan konseri, Azerbaycan’ın ilk çeng icracısı olarak bilinen Fezile Rehimova, Azerbaycan devlet sanatçısı Prof.Dr. Munis Şerifov ile Akber Memmedov, Natıq Aliyev ve Aynure Memmedova tarafından verildi.

Sanatçılar eserlerini Anadolu, Mezopotamya ve Mısır’da görülen, 17. yüzyılın sonlarına doğru ise yavaş yavaş Anadolu’da yok olmaya başlayan çeng enstrümanı ile nagara, tanbur, chegane ve piyano ile icra etti.

Konserin sonunda izleyiciler, sanatçıları uzun süre ayakta alkışladı. Abdullah Gül Üniversitesi Genel Sekreteri İhsan Çelikdemir, sanatçılara konser sonunda çiçek ve teşekkür belgeleri vererek, başarılı performanslarından dolayı kutladı.

Çelikdemir,  milli bir görev düşüncesi ile kaybolan bir enstrümanımız olan çeng adlı enstrümanı, Anadolu’da yeniden tanınabilir bir hale getirmeyi amaçladıklarını ve bu nedenle böyle bir konseri organize ettiklerini söyledi.

Sanatçılar ise Abdullah Gül Üniversitesi’nin daveti üzerine Kayseri’de böyle bir konser vermekten mutluluk duyduklarını ifade ettiler.

Sümer Kampüsü’nde verilen ve yaklaşık 200 kişinin ilgiyle izlediği konser, sosyal paylaşım platformu Facebook’tan da canlı olarak yayınlandı.